Francuska: Reakcije na početak rata

U PRVIM reakcijama na početak rata protiv Iraka Francuska je pružila dostatno dokaza o nastavku, u promjenjenim uvjetima, dosadašnje uloge predvodnice - "majke svih protivnika rata" - u kojoj odlučujuću i najaktivniju ulogu ima predsjednik Jacques Chirac.

Na vijest o početku "Bushova rata" ili "američkoga rata", kako neki francuski mediji nazivaju drugi Zaljevski rat, pozornost je okrenuta k Elizejskoj palači i izjavama Jacquesa Chiraca i posebno njegovom sinoćnjem nastupu na europskom summitu u Bruxellesu.

Mediji pomno analiziraju svaku njegovu riječ, svaku gestu, ne bi li se otkrila ma i najmanja pukotina ili znak skretanje od dosadašnjeg nepopustljivog protivljenja vojnoj intervenciji bez odluke Vijeća sigurnosti.

Predsjednik Chirac je ponajprije u svojoj jučerašnjoj izjavi izrazio žaljenje zbog pokretanja rata i upozorio da će "rat imati ozbiljne posljedice"...zatim je sinoć na sastanku na vrhu Europske Unije u Bruxellesu ponajviše vremena proveo u društvu "pacifista", članova njemačkoga i belgijskoga izaslanstva, izbjegavajući pomno susret s britanskim premijerom.

Od najavljivanog susreta Blair-Chirac u Bruxellesu nije bilo ništa, jer je iz predsjednikova ureda vijest o takvom susretu demantirana te su promatrači jedino zabilježili njihovo kratko i hladno rukovanje na samom početku radne večere.

Jučer, samo nekoliko sati nakon vijesti o početku američkog bombardiranja Bagdada, predsjednik je francuskog parlamenta Jean-Louis Debre prekinuo na petnaest minuta sjednicu Nacionalne skupštine u znak prosvjeda protiv "ilegalnog i opasnog rata".

U reakcijama političkih stranaka prepoznatljiva je jedino razlika u osudi, koja ide od općeg neodobravanja rata bez zelenog svijetla Vijeća sigurnosti do ocjene, kakvu je dao čelnik Nacionalne fronte Jean-Marie Le Pen, da je američki rat protiv Iraka primjer "međunarodnog gusarstva" i "programiranog krvoprolića".

Postojanost francuske pozicije ogleda se i u koraku šefa francuske diplomacije Dominique de Villepina koji je pozvao svog britanskoga kolegu Jacka Strawa da bi mu rekao kako su "francuske vlasti šokirane i žalosne zbog izjava nekih članova britanske vlade za nedavnih rasprava u Donjem domu". Uistinu, britanska je "frankofobija" iznenadila ovdje mnoge dok se s francuske strane naglašava želja za izbjegavanjem "verbalnih ispada".

Jutrošnji tisak naglasak stavlja na početak "velike američke ofenzive", nakon relativno "skromne" bilance prvoga napada u noći sa srijede na četvrtak, te uvelike izvještava o "zaprepaštenosti i uznemirenju u svijetu", o velikim demonstracijama protivnika rata diljem svijeta, poglavito u Europi i Francuskoj gdje se samo u Parizu, prema policijskim izvorima, okupilo oko 80 tisuća prosvjednika.

Osnovna poruka iz Chiracove reakcije, kako je vide francuski mediji danas, jest sljedeća: potrebno je što prije izaći iz "logike rata" i postaviti se u "logiku mira", gdje će Ujedinjeni narodi i Europska unija imati osigurano svoje mjesto i ulogu.

U tom kontekstu naglašava se Chiracova ocjena kako se "Francuska ne može pomiriti s tim da Europa ostane nezavršena".

"Doista, Europa je nezavršena. Ona je čak u zapećku. Još jednom potrebno je iznova graditi Uniju, ali ovoga, to neće biti samo protiv jednog dijela Europa, već također i protiv Sjedinjenih Država, koje više ne kriju svoju alergiju spram takve izgradnje" - zaključuje u jutrošnjem Lib?rationu svoj komentar Serge July, direktor ovoga pariškog dnevnika, prevodeći možda najpreciznije francusko stajalište oko europske integracije ili prirode prekoatlantskih odnosa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara