Francuska spremna tražiti kompromis s Londonom oko Iraka

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac rekao je u petak britanskom premijeru Tonyu Blairu da je Pariz spreman tražiti kompromis s Londonom oko razoružavanja Iraka, ali da neće prihvatiti nikakav ultimatum koji vodi prema ratu, izjavila je njegova glasnogovornica.

Chirac je također rekao Blairu u telefonskom razgovoru da je Francuska spremna skratiti razdoblje od 120 dana za inspekcije oružja koje je ranije predložila, kazala je Catherine Colonna.

Međutim, dodao je da Pariz želi da bilo kakav sporazum Vijeća sigurnosti UN-a o razoružanju Iraka i dalje bude u skladu s rezolucijom 1441.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo prihvatiti ultimatum ili automatsko pribjegavanje sili", kazao je Chirac i istaknuo da "se prije bilo kakve odluke inspektori trebaju vratiti i podnijeti izvješće Vijeću sigurnosti, a tada je na njemu da odluči".

Blairov je glasnogovornik izjavio u Londonu da je Chirac "ustrajao na tome da nema okolnosti u kojima će Francuska podržati novu rezoluciju koja odobrava ili podrazumijeva vojnu akciju".

Blair je odgovorio da se samo vjerodostojnom prijetnjom vojnom akcijom može izvršiti pritisak na iračkog predsjednika Sadama Huseina da se razoruža.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara