Francuska, terorizam, prijetnje tajanstvene skupine AZF

U FRANCUSKOJ i dalje traje "rat nerava" između policije i nepoznate "terorističke" skupine AZF koja prijeti dignuti u zrak željezničke pruge u trenutku prolaska vlakova, lili napasti "simboličke ciljeve" kao što je Eiffelov toranj, primjerice, ako se ne udovolji njezinom zahtjevu za isplatom četiri milijuna američkih dolara i milijun eura.

Teroristička skupina, sekta (bratovština laičkog karaktera, kako se sama predstavila u jednoj poruci policiji), mafijaška mreža iz istočne Europe (zbog sličnog slučaja u Češkoj zabilježenoga u proljeće prošle godine), neuračunljivi pojedinci, anarhističko-altermondijalistička skupina... sve te hipoteze razmatraju policijski i istražni organi, jer nitko ne zna tko se uistinu krije iza kratice koja se dovodi u vezu s nazivom tvornice u Toulouseu, u kojoj je 21. rujna 2001. poginula 31 osoba.

Francuski tisak prenosi policijske izvore koji tvrde da je od ponedjeljka kad je propao pokušaj predaje tražene ucjene, prekinut kontakt s tajnovitom skupinom i da ne znaju hoće li se ona očitovati novom pismenom porukom, misterioznim telefonskim pozivom ili jakom eksplozijom sofisticiranog paklenog stroja poput onog koji je otkriven 21. prošlog mjeseca na pruzi nedaleko Limogesa, zahvaljujući preciznim obavijestima same skupine AZF.

Za to vrijeme mobilizirane su brojne antiterorističke službe, pravosudne i policijske, uključujući i specijalni zrakoplov AWACS francuskog ratnog zrakoplovstva, dok je deset tisuća željezničara obavilo "vizualnu inspekciju" 32.500 kilometara duge željezničke mreže u zemlji, ne otkrivši "nikakvu anomaliju".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve ukazuje da se radi o strpljivim i odlučnim, dakle opasnim pojedincima", izjavljuje neimenovani sudski izvor.

Tisak je podijeljen oko pitanja je li trebalo objaviti vijest "o ucjeni države" od jedne tajnovite organizacije, kao što je to učinio dnevnik Depeche du Midi, 3. ožujka, ili poštivati uputstvo Ministarstva unutarnjih poslova, koje je redakcijama savjetovalo "diskreciju" u interesu istrage i policijske protuakcije, dok je dnevnik Liberation tjednima igrao ulogu poštanskog pretinca, preko svoje rubrike Mali oglasi, u prepisci između policije (u potpisu: "Suzy") i skupine AZF ("Moj veliki vuk").

Sve što mediji , a preko njih i sama javnost, znaju o toj "aferi" svodi se na nekoliko šturih obavijesti - koje objavljuju službeni ili neimenovani izvori, tajanstveni koliko i sama skupina - među kojima i ona da se skupina AZF prvi put očitovala u prosincu prošle godine, pismima na adresu Ministarstva unutarnjih poslova i Predsjedništva Republike.

Sada kad je afera izbila u javnost, postoj rizici zlouporabe u kampanji za regionalne izbore, koji se održavaju 21. i 28. ožujka, ponajprije u kritikama vlade i samog ministra unutarnjih poslova Nicolasa Sarkozyja, jer ni javnost, a još manje politička oporba, ne želi dulje podnositi taj "Damaklov mač" nad glavom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara