Francuska za pregovore s Turskom krajem 2005. godine

FRANCUSKA se zalaže za početak pregovora o pristupu Turske u Europsku uniju krajem 2005. ili počekom 2006. godine, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier u četvrtak u Bruxellesu.

Pariz želi također da se na summitu šefova država i vlada 25-orice koji će donijeti odluku 16. i 17. prosinca predvidi "u zaključcima summita, alternativno rješenje za ulazak Ankare u EU u slučaju neuspjeha pregovora", precizirao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Želimo da ti pregovori o pristupu budu pokrenuti krajem 2005. ili početkom 2006. Vidjet ćemo koji datum će izabrati šefovi država, to je njihova odgovornost", rekao je Barnier u sklopu sastanka sa kolegama iz NATO-a.

U slučaju neuspjeha Francuska želi da summit predvidi "drugu opciju" da ne bude izgubljeno sve što je učinjeno između Turske i EU", dodao je.

Odgovarajući na pitanje o toj "drugoj opciji" Michel Barnier je brižljivo izbjegao upotrijebiti termin "privilegirano partnerstvo" kojeg protivnici turske kandidature žele istaknuti kao alternativu za pristup.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara