Francuska zabranila svinjsku juhu za beskućnike

CHRISTIAN VIGOROUX, sudac francuskog Državnog savjeta, donio je rješenje kojim potvrđuje odluku pariške policije kojom se desničarskoj humanitarnoj udruzi "Solidarnost Francuza" da dijeli svinjsku juhu beskućnicima.

Sudac je odluku obrazložio činjenicom da nuđenje svinjske juhe predstavlja diskriminaciju prema muslimanskim i židovskim beskućnicima kojima vjera zabranjuje konzumiranje svinjetine.

Uz to se također navodi kako takva praksa nuđenja svinjske juhe beskućnicima predstavlja prijetnju javnom redu, s obzirom da bi 5 milijuna francuskih muslimana i oko 60.000 francuskih Židova to moglo shvatiti kao provokaciju.

Desničarske skupine su u Francuskoj od prije četiri godine počele organizirano dijeliti svinjsku juhu beskućnicima, tvrdeći da je riječ o drevnom francuskom običaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bruno Le Griel, odvjetnik skupine, tvrdi da su se beskućnici, prosjaci i siromasi u Francuskoj tradicionalno konzumirali juhom od svinjske masti jer im je ona omogućavala najbolju prehranu.

Također je ustvrdio da nijednom od beskućnika nije bila uskraćena druga vrsta pomoći ako bi odbio svinjsku juhu.

S druge strane, web-stranica organizacije "Solidarnost Francuza" tvrdi da je njena politika bila da se odbije predati dezert svakom beskućniku koji bi prethodno odbio konzumirati svinjsku juhu.

D.A..

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara