Francuska zabranjuje snimanje zločina od strane blogera

Francuska zabranjuje snimanje zločina od strane blogera

FRANCUSKI USTAVNI SAVJET je odobrio zakonski prijedlog temeljem kojeg će u Francuskoj ubuduće biti osuđivan na zatvor svatko tko bude mikrofonima ili kamerama snimao počinjenje kaznenih djela.

Od odredbi zakona su izuzeti profesionalni novinari, dok je za sve ostale, uključujući "građane-novinare" i blogere, predviđena kazna do pet godina zatvora, odnosno globa od 75.000 eura.

Glavni pokretač zakonskog prijedloga je ministar unutarnjih poslova i glavni desničarski predsjednički Nicholas Sarkozy, koji je kao obrazloženje naveo nastojanje da se stane na kraj eksploziji maloljetničkog kriminala, odnosno tučnjavama, vandalizmu i drugim zločinima kojeg maloljetni delinkventi čine samo zato da bi pravili video-snimke i poslije se hvalisali po Internetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, organizacije za zaštitu ljudskih prava su zabrinute zbog mogućih zlouporaba tog zakona od strane državnih vlasti. Pascal Cohet, glasnogovornik nevladine udruge Odebi, tvrdi da će njegova primjena dovesti do toga više nitko video-kamerom ne snima slučajeve policijske brutalnosti na ulici, nalik na poznato premlaćivanje Rodneya Kinga u Los Angelesu.

Sarkozy je, pak, nastojeći umiriti kritičare, rekao da će njegova vlada dati posebne certifikate video-stranicama, ISP-ovima i blog servisima za objavljivanje takvih materijala. Nevladina udruga "Reporteri bez granica", pak, drži da je u pitanju uvođenje cenzure na mala vrata.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara