Francuska zbog velikog povećanja prodaje cigareta uvodi zabranu pušenja na javnim mjestima

PUŠENJE će od 1. siječnja sljedeće godine u Francuskoj biti zabranjeno na javnim mjestima, svim restoranima i nekim barovima, odlučila je francuska Vlada nakon alarmantnih podataka o značajnom povećanju prodaje cigareta, naročito među mlađom populacijom, a prije svega mladim djevojkama.

Xavier Bertrand, ministar zdravstva najavio je da će vlada odlučno krenuti u obračun sa pošasti koja ozbiljno prijeti zdravlju Francuza. "Pušačka geta" ipak će ostati casina, diskoklubovi i kafići koji imaju licence za prodavanje cigareta.

Ovakav odnos prema pušenju je prilično veliki zaokret Francuske u odnosu na praksu ostalih europskih zemalja, jer su prema postojećim francuskim zakonima pušači trebali od nepušača biti odijeljeni posebnim prostorijama, što se u praksi tek svodilo na to sjede jedni nasuprot drugih.

Bertrand je u intervjuu za Le Figaro izajvio kako u Francuskoj svake godine od bolesti povezanih sa pušenjem umre 66 tisuća ljudi, od kojih su oko pet tisuća "pasivni pušači", a Vlada želi restrikcijama postići učinak sličan onome kada su prije četirri godine bitno postrožili zakone o sigurnosti na cestama nakon što je broj poginulih u prometu rapidno porastao. Crna statistika se nakon uvođenja smanjenja brzine i drugih ograničenja bitno smanjila u prometu, a sada se isto očekuje i sa pušenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo zdravstva je ipak djelomično podleglo pritisku duhanske industrije, pa je u "bar-tabacsima", casinima, i disko-klubovima dopušteno pušenje. Anti-pušački lobi u Francuskoj žestoko prigovara ovakvom kompromisu: čemu zabraniti pušenje u nekim ugostiteljskim objektima, a u drugima dopustiti, rezoniraju oni. "Posebno je besmisleno", izjavio je Gerard Audureau, predsjednik Udruženja nepušača, "iz zabrane izuzeti disko klubove u kojima se većinom okupljaju mladi".

Vlasnicima restorana brigu zadaje presuda francuskog Prizivnog suda iz prošle godine, koja je omogućila da konobari i osoblje koje mora raditi u barovima ispunjenima dimom cigareta, može tužiti poslodavce.

Z.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara