Francuski biskupi osudili zlostavljanje maloljetnika, ali stali u obranu Pape

Francuski biskupi osudili zlostavljanje maloljetnika, ali stali u obranu Pape

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

FRANCUSKI biskupi su izrazili "sram i žalost" zbog seksualnoga zlostavljanja maloljetnika od strane svećenika. U obranu pape Benedikta XVI. stao je, osim vrha katoličke crkve u Francuskoj, i vođa katolika u Engleskoj i Walesu, vestminsterski nadbiskup Vincent Nichols. Biskupi su pritom naglasili da su optužbe za pedofiliju u Crkvi jedan od načina da se vodi "nepoštena kampanja protiv pape Benedikta XVI."

"Oni koji su počinili ta nedjela su unakazili našu Crkvu te kršćane, ali i širu zajednicu doveli u sumnju prema sveukupnom nauku katoličke crkve", stoji u zaključku Sinode koja je održana u Lourdesu uz podršku papi Benediktu XVI. "Osjećamo sram i žalost zbog gnjusnih radnji koje su počinili neki svećenici ili članovi Crkve", stoji u zaključku Sinode, ali se dodaje da se ta "neoprostiva djelovanja pojedinaca koriste u kampanji kao napad na Crkvu kao instituciju te na njezinu misiju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski biskupi su stali u obranu Pape dan nakon što su u javnost procurili novi podaci o seksualnim zlostavljanjima u Crkvi koji su se ovaj put dogodili u SAD-u, gdje je jedan svećenik silovao više od 200 gluhih dječaka.

> Pedofilija u Crkvi: Papa branio svećenika koji je zlostavljao više od 200 gluhih dječaka!

U obranu Pape danas je stao i vestminsterski nadbiskup Nichols. Kako je danas izjavio za The Times, kardinal Ratzinger, sadašnji papa, nikada nije bio netko tko bi se oglušio na takve informacije. Kao voditelj Kongregacije za doktrinu vjere, Ratzinger je, kako je to naglasio Nichols, u Crkvu uveo mnoge promjene u povećanju zaštite djece. I Nichols se složio da su zlostavljanja djece u crkvi "strašno šokantne i potpuno neprihvatljive radnje".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara