francuski časopis ´europe´ objavio izbor iz suvremenoga hrvatskog pjesništva

Pariški književni časopis ´Europe´ objavio je antologijski izbor iz suvremenoga hrvatskoga pjesništva, koji je priredio pjesnik i književnik JeanBaptiste Para, zamjenik glavnoga urednika časopisa.

´Europe´ koji ima 80-godišnju tradiciju u kolovoško-rujanskom dvobroju (880/881) objavio je pjesme V. Parun, A. Vuletića, P. Gudelja, D. Dragojevića, Z. Mrkonjića, N. Petraka, B. Marune, Z. Makovića, J. Dautbegović, M. Pešorde, D. Štambuka i D. Katunarića. S najviše pjesama predstavljeni su Katunarić i Pešorda, po četiri pjesme, Vesna Parun s tri pjesme i ostali s jednom ili dvije pjesme.

Već na naslovnici časopis skreće pozornost da je dvobroj posvećen i hrvatskim pjesnicima, a osim izbora pjesama o svakome je pjesniku donesena iscrpna biografska i bibliografska bilješka. Za Vesnu Parun napominje se da je jedna od najslavnijih pjesnikinja koju cijeni, kako književna kritika, tako i čitateljstvo.

Književni časopis ´Europe´ utemeljio je 1923. Romain Rolland, a od istaknutijih francuskih književnih imena uređivali su ga Louis Aragon, Paul Eluard, Jean Casson i Elsa Triolet. Sadašnji glavni urednik časopisa je Charles Dobzynski.

Najviše pjesama suvremenih hrvatskih pjesnika za časopis su zajedno preveli na francuski jezik Fernand Cambon i Borka Legras, zatim Vanda Miskić i Brankica Radić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara