FRANCUSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA ZAVRŠIO POSJET SLOVENIJI

Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin završio je u četvrtak navečer svoj prvi posjet Sloveniji, gdje se na odvojenim sastancima sastao sa premijerom Antonom Ropom, predsjendikom Janezom Drnovšekom i ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom, a govorio je i članovima parlamenta, u prvom redu o proširivanju EUa i europskom ustavu.

U vezi sa zahtjevom da nakon proširenja EU iduće godine svaka zemlja ima povjerenika s pravom glasa u Europskoj komisiji, izrazio je bojazan da bi to moglo smanjiti njezinu učinkovitost.

"Bude li Europska komisija paralizirana, cijenu za to platila bi cijela Europa", upozorio je de Villepin nakon sastanka s Dimitrijem Rupelom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U popodnevnom obraćanju članovima slovenskog parlamenta francuski je ministar među ostalim rekao da Slovenija može EU-u pomoći u pripremi politike prema zapadnom Balkanu i uključivanju država s tog područja, te pri tom izrazio očekivanje da će se otvorena pitanja između Slovenije i Hrvatske riješiti.

U razgovoru sa predsjednikom Janezom Drnovšekom bilo je riječi o nacrtu europskog ustava i obrambenoj politici Europske unije. Pri tom je De Villepin rekao da promjene sadašnjeg nacrta ne bi imale smisla jer bi se proces reformi mogao odužiti. Pitanje zajedničke europske obrane francuski je ministar u razgovoru s Drnovšekom nazvao središnjim pitanjem buduće Europe koje će definirati i njezinu ulogu na međunarodnoj sceni.

(Hina) fl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara