Francuski vlak srušio svjetski rekord u brzini

FRANCUSKI ultrabrzi vlak (TGV) srušio je brzinski rekord za vlakove na tračnicama, vozeći na pruzi između Pazira i Strassbourga 574,8 km/h, čime je dosadašnji rekord, koji je iznosio 515 km/h, a postavljen je 1990, dobrano ostavio iza sebe.

TGV se ovim rekordom približio apsolutnom rekordu za brzinu vožnje jednog vlaka. Taj rekord drži japanski magnetski levitacijski vlak, a iznosi 581 km/h i postavljen je 2003. Francuzi su, najavljujući rušenje rekorda za vlakove na tračnicama, najavili da se uspjeh japanskog vlaka ne može mjeriti s onime što oni pokušavaju napraviti, budući da je to potpuno drukčiji vid putovanja.

Projekt rušenja svjetskog rekorda, kodnog imena “V150” (što simbolizira 150 metara u sekundi), najavljivan je mjesecima, a za njega je korišten poseban, modificirani oblik TGV-a. Vlak vrijedan 30 milijuna eura, s dva motora, tri vagona na kat, većim točkovima i 25 000 konjskih snaga proletio je tračnicama u 11 sati danas.

Proizvođač vlaka Alstom, zajedno sa svojim partnerima državnom kompanijom SNFC-om i RFF-om, rekao je kako je ovo test u stvarnim uvjetima koji se ne mogu reproducirati u laboratoriju i kako će ovo pomaknuti granice prometa vlakovima.

No, ovaj pokus više je od običnog rušenja rekorda. Proizvođači kažu da je bitna stavka testiranje ponašanja vlaka pri ekstremnim brzinama. Krajnji je cilj ponuditi korisnicima što veću brzinu putovanja uz što veću sigurnost.

Lastom namjerava nuditi svoje usluge na azijskom, poglavito na kineskom tržištu, a u žestokoj konkurenciji njemačkih i japanskih tvrtki ovo rušenje rekorda neće biti loša kredenca. Francuski ministar transporta malo prije početka pokusa primio je delegaciju iz Kalifornije, koja uskoro namjerava graditi liniju za brze vlakove.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara