Francuski zastupnici protiv vjerskih obilježja u školama

FRANCUSKI su zastupnici, nakon višegodišnjih polemika potaknutih sve raširenijom pojavom da djevojčice islamske vjeroispovjesti nose veo u školi, predložili usvajanje zakonske zabrane nošenja bilo kakvih vjerskih obilježja u javnim školama.

Članovi posebne parlamentarne skupine zadužene za proučavanje tog problema jednoglasno su se u srijedu zauzeli za zabranu "vidljivog nošenja bilo kakvih vjerskih ili političkih obilježja" u javnim školama. Zabrana bi bila sadržana u posebnom zakonu, ili u amandmanu nekom postojećem zakonu o školstvu.

Prijedlog je dobio potporu i oporbene Socijalističke stranke, koja je ocijenila kako su u posljednjih petnaest godina nastavnici ostavljeni da se sami bore protiv rastućeg proselitizma, ili propagiranja vjere u školama.

Francuski premijer Jean-Pierre Raffarin rekao je, pak, kako proselitizam treba biti "apsolutno zabranjen" u školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prijedlog parlamentarne skupine o zabrani "bilo kakvog vidljivog obilježja" odnosit će se ne samo na islamski veo ili maramu, već i na križ i druga vjerska obilježja.

Polemika o vjerskim obilježjima ponovno se razbuktala prošlog mjeseca, nakon što su dvije djevojčice izbačene iz škole u jednom pariškom predgrađu jer su nosile veo.

Prema anketi čije je rezultate u srijedu objavio časopis Le Point, zakonsku zabranu vjerskih obilježja u javnim školama podupire 63 posto anketiranih, dok samo 33 posto smatra da zabrana nije potrebna. Zakon također ima potporu širokog spektra političara kako s ljevice, tako i s desnice.

Francuski predsjednik Jacques Chirac je u srpnju zadužio komisiju intelektualaca da prouči šire pitanje sekularizma u Francuskoj i izjasni se o potrebi donošenja novih zakona. Komisija treba do kraja ove godine predati svoje izvješće Chiracu, koji se navodno zauzima za široku zabranu koja bi se odnosila i na nošenje političkog i sindikalnog znakovlja u školama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara