Francuzi štrajkaju zbog mirovina

Tekst: F.M.
Foto: AFP


RADNICI diljem Francuske danas su stupili u opći jednodnevni štrajk zbog najave vlade o podizanju dobi umirovljenja sa 60 na 62 godine. Susjedne zemlje osjetile su utjecaj štrajka zbog prestanka ili otežavanja putničkog i zračnog prijevoza, a diljem zemlje organizirano je oko 200 velikih okupljanja.

"Sarkozy, ne diraj naše mirovine", moglo se pročitati na natpisima radnika u Parizu, koji su nosili i kartonski lijes na kojemu je pisalo "Ovdje leži Roger. Umro je sa 60 godina, prije nego što je otišao u penziju".

Najava francuske vlade da će minimalnu dob umirovljenja podići sa 60 na 62 godine naišla je na iznimno negativnu reakciju javnosti. Francuska u većini sektora radnicima dopušta umirovljenje već sa 60 godina. Vlada tvrdi da je dizanje te dobi neophodno kako bi se smanjilo javnu potrošnju i financiralo druge sektore gospodarstva, a sindikati traže da se taj novac namakne oporezivanjem onih koji još uvijek rade.

Paralizirana zemlja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sebastien Sihr, glavni tajnik sindikata SNUipp, nazvao je reformu "korakom unatrag". "Oni odbijaju smisliti druge načine financiranja mirovinskog sustava", rekao je Sihr za AP u Parizu, gdje se okupilo tisuće ljudi.

Stotine putnika jučer je ostalo na glavnom željezničkom kolodvoru u Rimu, kad su otkazani noćni vlakovi za Pariz. Vlasti su umjesto toga putnike ukrcavale na autobuse. Švicarska željeznička kompanija SBB rekla je da je oko 60 posto vlakova između Francuske i Švicarske otkazano zbog štrajka.

DGAC, francuska agencija za kontrolu zračnog prometa, zatražila je od zrakoplovnih kompanija da otkažu 15 posto letova prema zračnim lukama Charles de Gaulle i Orly zbog štrajka kontrolora zračnog prometa. Air France je naveo da štrajk neće imati utjecaja na njihove međunarodne letove.

Vlada neumoljiva

Štrajka i oko 20 posto učitelja, javilo je ministarstvo obrazovanja. U štrajk su stupili i radnici komunalnih kompanija, poštari, radnici na dokovima, radnici Airbusa, kao i neki članovi medicinskog osoblja.

Ministar Eric Woerth tvrdi da će reforma mirovinskog sustava državi uštedjeti 19 milijardi eura do 2018. godine te da će mirovinski sustav tada izaći iz minusa. Reforma bi se trebala uvoditi postupno, a produžit će i broj godina koje ljudi moraju raditi da bi dobili punu mirovinu. Vlada bi o reformi trebala raspravljati u srpnju, a prijedlog zakona bi u parlament trebao doći na jesen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara