Francuzi traže kažnjavanje odgovornih za pad Concordea u kojem je poginulo 109 ljudi

FRANCUSKO tužiteljstvo traži provođenje sudskog postupka protiv osoba odgovornih za pad nadzvučnog putničkog zrakoplova Concorde tvrtke Air France u kojem je živote izgubilo 113 ljudi, javlja BBC.

Nesreća se dogodila 2000. godine kada je Concorde tijekom polijetanja s pariškog aerodroma Charles de Gaulle, kotačem na pisti zakačio komad metala koji je otpao sa zrakoplova DC-10 američke tvrtke Continental Airlines.

Istražitelji su zaključili kako je Concorde tijekom polijetanja naletio na metalni komad koji je nakon naleta kotača na metal uzrokovao eksploziju gume što je pak uzrokovalo probijanje spremnika za gorivo te požar aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Avion je nekoliko minuta nakon izbijanja požara još letio, međutim pilot nije uspio u namjeri da letjelicu vrati na pistu pariške zračne luke. Došlo je do rušenja aviona u kojem se nalazilo 109 putnika i članova posade, dok su četiri osobe poginule na tlu.

Tužiteljstvo traži podizanje optužnice protiv Continental Airlinesa te traži slične optužbe protiv dvojice uposlenika te tvrtke kao i dvojice francuskih dužnosnika.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara