Franjevci priznali ovlasti biskupa Perića nad osam spornih župa u Hercegovini

GENERALNI ministar franjevačkog reda Manje braće fra Jose Rodriguez Carballo potvrdio je da franjevačka zajednica u Hercegovini prihvaća stavljanje osam župa s toga područja pod upravu dijecezanskog biskupa te da na taj način želi doprinijeti učvršćenju jedinstva Crkve, a mostarski biskup Ratko Perić tu je izjavu prihvatio s nadom da se na taj način otvara put potpunom normaliziranju crkvene situacije u Hercegovini, prenijela je u srijedu Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).

Agencija pojašnjava kako je biskup Perić 11. svibnja iz Rima dobio "Izjavu o putu zajedništva u Crkvi u Hercegovini" potpisanu od strane generalnog ministra Reda Manje braće sačinjenu i u ime Vrhovne uprave franjevaca te provincijalne uprave u Mostaru.

Izjava je proslijeđena biskupu uz posredovanje Kongregacije za evangelizaciju naroda uz naznaku kako je to "dobar dokument koji može osloboditi od dvoznačnosti hod zajedništva između mostarske biskupije i Manje braće" i potaknuti međusobnu suradnju u korist cijele Crkve.

Očitujući se o višedesetljetnom sporu nastalom nakon odluke hercegovačkih franjevaca da ne prepuste osam hercegovačkih župa dijecezanskom svećenstvu, njihov generalni ministar Carballo, uz suglasnost hercegovačkog provincijala i provincijalnog definitorija, potvrđuje kako priznaje Dekret Romanis Pontificibus iz 1975. kojim su ove župe stavljene na raspolaganje biskupu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franjevački su poglavari također potvrdili priznavanje kanonske zakonitosti katedralne župne crkve u Mostaru kao i činjenicu da franjevci, ranije otpušteni iz reda zbog neposluha ovoj odluci, više nisu članovi franjevačke zajednice te da se stoga "javno razdružuju od njihove nezakonite dušobrižničke djelatnosti".

U reagiranju Biskupskog ordinarijata u Mostaru kojim se prihvaća franjevačka izjava, vjernici u Hercegovini potiču se da ne sudjeluju "u nezakonitim pastoralnim činima bivših franjevaca".

Također se upozorava kako se dekret iz 1975. godine ne može smatrati provedenim sve dok bivši franjevci sa skupinama svojih pristaša nasilno onemogućuju zakonitim župnicima preuzimanje župa.

Franjevcima koji još nisu potpisali izjavu o posluhu biskupu Periću iz mostarskog biskupskog ordinarijata upućen je poziv da to ipak učine, a svim svećenicima i vjernicima da porade na miru i jedinstvu Crkve.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara