Franjo Luković: Sve je manje novca na inozemnom tržištu, nova vlast treba napraviti zaokret

Foto: Tomislav Krišto / Cropix

PREDSJEDNIK Uprave Zagrebačke banke Franjo Luković još krajem studenog komentirao je ekonomsku krizu na što su podsjetili danas na Hrvatskom radiju.

"Umjesto predviđanja, radije bih rekao što se već događa. Financijska kriza rezultirala je s manje raspoloživog novca s inozemnog tržišta i taj novac je sad skuplji, što postaje ključni ograničavajući faktor. Hrvatska će se morati djelomično razdužiti, pogotovo u javnom sektoru. Treba poduzeti odlučne korake da popravi svoj rejting, da se snizi cijena novca koji nabavljamo, odnosno da ga ne nabavljamo preskupo", izjavio je tada Luković.

Luković: Nova vlast treba u hitno razduživanje javnog sektora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo vidjeti je li nova vlast odlučna napraviti zaokret: razduživanje u javnom sektoru i ulaganje u realni sektor. Veća štednja omogućit će nove investicije koje bi potakle razvoj", dodao je Luković.

Očekivanja od gospodarske politike nove vlasti jutros je na Hrvatskom radiju iznio i jedan od čelnika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivan Miloloža. " "Novoj pobjedničkoj koaliciji stvarno neće biti lagano. Nemaju, na nesreću, pravo ni na 100 dana, trebaju se odmah uključiti. Sreća je jedino što ne moraju čekati koaliranje, Vlada će se moći vrlo brzo formirati", izjavio je Miloloža. 

Miloloža: Treba riješiti nelikvidnost, čak i po cijenu novog zaduživanja

Na upit može li Milanovićeva vlada očuvati kreditni rejting, kazao je da se kod očuvanja kreditnog rejtinga ne radi o periodu od jednog ili dva mjeseca, nego o dužoj i trajnijoj gospodarskoj politici.

"Kreditni rejting nije na prvom mjestu, naše gospodarstvo trenutno više muči nelikvidnost, moramo je riješiti čak i po cijenu zaduživanja. Ako se riješi nelikvidnost lakše će se vraćati dugovi", poručio je Miloloža, dodavši da Hrvatska mora biti ambicioznija i raditi na popravku kreditnog rejtinga, a ne da čuva ovaj trenutni, kojega je nazvao "rubnim".

"Realni sektor se mora zaduživati, moramo krenuti u njegovo podizanje. Hrvatska ima puno prostora za investiranje, ponajprije u polju energetike. Kod nas je bankarski sektor značajno stabilniji nego u mnogo zemalja EU i to je određena garancija", izjavio je Miloloža na Hrvatskom radiju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara