Franko Simatović jutros otputovao za Den Haag

HAAŠKI optuženik, osnivač i bivši zapovjednik postrojbe za specijalne operacije MUP-a Srbije, tzv. Crvenih beretki, Franko Simatović Frenki jutros je otputovao u Den Haag, potvrdili su novinarima njegovi odvjetnici.

Simatović je, kao i također optuženi bivši načelnik Službe državne sigurnosti MUP-a Srbije Jovica Stanišić, uhićen dan nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića 12. ožujka ove godine, a haaška optužnica mu je potvrđena početkom svibnja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simatović i Stanišić su optuženi za zločine protiv čovječnosti počinjene u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a u optužnici protiv Slobodana Miloševića označeni su kao sudionici u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu", koji je imao za cilj nasilno protjerivanje nesrpskog stanovništva s velikih dijelova teritorija Hrvatske i Bosne i Hercegovine radi njihovog pripajanja novoj državi pod srpskom dominacijom.

Datum izručenja Jovice Stanišića još nije utvrden, jer je Stanišić iz Centralnog zatvora u Beogradu, zbog kirurške intervencije, prebačen u Klinički bolnički centar. Njegov odvjetnik Vladan Vukčevic kazao je da će Stanišić još tjedan dana biti na intenzivnoj njezi u bolnici, te da je od istražnog suca Okružnog suda zatražio da mu se odobri "oporavak kod kuće uz sve mjere osiguranja". On je dodao da Stanišiću "nije namjera opstruirati postupak izručenja Den Haagu, već samo traži najnužniji opravak".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara