Franks: Vojne akcije diljem Iraka, u i oko Bagdada

AMERIČKE vojne snage vode ´vojne operacije na sjeveru, zapadu i jugu Iraka te u i oko Bagdada´, izjavio je zapovjednik američkih vojnih snaga general Tommy Franks, ne preciziravši sudjeluju li u borbama za glavni grad specijalne vojne snage.

Unatoč ranijim medijskim izvješćima o tomu da su savezničke snage ušle u grad Basru, general Franks je na konferenciji za novinare održanoj u glavnom stožeru američkih vojnih snaga u Kataru kazao kako američko-britanske snage ´ne namjeravaju ući u Basru, niti izazvati sukobe u tom gradu´.

Saveznici su u četvrtak opkolili taj grad.

Franks je u subotu održao prvu konferenciju za novinare od početka rata u Iraku.

Na pitanja novinara o sudbini iračkog predsjednika Sadama Huseina odgovorio je kako ne zna gdje bi se on mogao nalaziti. ´Ne znam gdje bi se mogao nalaziti´, rekao je, dodajući kako je cilj savezničkih akcija svrgnuti s vlasti iračkog predsjednika i uništiti bilo kakvo skriveno oružje za masovno uništenje.

Franks je također kazao kako je koalicija zauzela ´mozaički´ pristup uporabi sile, što je strategija koja uključuje fleksibilnu uporabu zračnih, kopnenih i pomorskih snaga.

Američki general potvrdio je također da je izvedena akcija protiv kompleksa islamističke skupine Ansar al-Islam, koja navodno ima veze s terorističkom mrežom al-Qaida.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara