Frano Despić sahranjen u bijelom lijesu na zagrebačkom Mirogoju

Frano Despić sahranjen u bijelom lijesu na zagrebačkom Mirogoju

18-GODIŠNJI Frano Despić, koji je subotu izboden nožem, pokopan je danas nešto prije podneva na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Despić je pokopan u bijelom lijesu, a osim ožalošćenih roditelja, po posljednji su se put od njega oprostili i njegovi srednjoškolski kolege i prijatelji. Despiću, koji je inače bio vatreni navijač Dinama, na pogreb su došli i pripadnici navijačke skupine BBB.

Fotografi, novinari i televizijske ekipe koji su se pojavili na groblju, nisu bili dobrodošli.

Despićevo društvo samo isprovociralo sukob

Zagrebačka policija dovršila je obradu nad 23-godišnjakom, koji je Franu u subotu ubio pred očima njegova brata Ante, kojega je pak ranio. Aleksandar Koprenica se jutro nakon ubojstva sam predao policiji i priznao što je učinio.

Policija je izvijestila kako je kriminalističkom obradom utvrđeno da je Frano zajedno sa svojih deset maloljetnih prijatelja u subotu prethodno dogovorio fizički obračun s mladićima, koji su u subotu navečer u parku Ribnjak slavili rođendan jednoga od svojih kolega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Došavši do Ribnjaka, a s namjerom da se s njima sukobe, Frano i njegovi prijatelji potrgali su drvenu kantu za smeće, uzeli letve te grane koje su pokidali s obližnjih stabala. "Od svega toga su načinili drvene palice i ničim izazvani krenuli prema grupi mladića te bezrazložno sa ciljem iživljavanja na javnom mjestu napali osumnjičenog 23-godišnjaka i oštećene (1988., 1988. i 1985.) koje su na taj način doveli u ponižavajući položaj i lakše ozlijedili", stoji također u policijskom priopćenju.

Koprenica je tada iz ruksaka, koji je donio sa sobom, izvadio sklopivi nož, poznat kao "leptir", s kojim je usmrtio Despića i pokušao teško ozlijediti njegova brata Antu.

Sudbina ubojice zasad nepoznata

Sudbinu Aleksandra Koprenice, koji je počinio ubojstvo, teško je predvidjeti. Odvjetnici kažu kako sve ovisi o tome hoće li njegov slučaj biti okarakteriziran kao klasično, ili teško ubojstvo, ili pak kao institut nužne obrane koji isključuje ikakvu protupravnost. Postoji i mogućnost da se radi o slučaju prekoračenja nužne obrane.

S obzirom na to da je star 23 godine, pred zakonom ima status kao i svaka punoljetna osoba i tu ne može dobiti nikakvu beneficiju, kao što bi je imao da  se vodi kao mlađi punoljetnik (do 21 godine).

K.C.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara