Freedom House izvijestio pogoršanje slobode medija u 2003.

SLOBODA tiska u svijetu pala je u 2003. s nazadovanjem i u razvijenoj demokraciji poput Italije, ali su ostvarena i poboljšanja u nekim zemljama poput Sierra Leonea, Kenije i u Iraku, izvijestio je u srijedu Freedom House.

Pravna zlostavljanja, politički pritisak i nasilje protiv novinara udruženo s pogoršanjem stanja u mnogim zemljama dovelo je već drugu godinu za redom do globalnog opadanja slobode medija, objavljeno je u izvješću Sloboda tiska 2004: Globalno istraživanja neovisnosti medija.

Izvješće otkriva da su neka od najvećih nazadovanja ostvarena u zemljama gdje nazaduje demokracija, poput Bolivije i Rusije, kao i u etabliranim demokracijama osobito u Italiji.

U Italiji je zbog koncentracije medija koje je izveo premijer Silvio Berlusconi i kasnijeg političkog pritiska zemlja ispala iz kategorije onih sa slobodnim medijima u kategoriju s djelomično slobodnim.

"Premijer Silvio Berlusconi je bio u stanju vršiti nedopušteni utjecaj na javnoj radioteleviziji RAI," rekla je Karin Deutsch Karlekar, urednik istraživanja. "To je dalje pojačalo već dotada zabrinjavajući medijski ambijent karakteriziran neuravnoteženim novinarskim praćenjem unutar Berlusconijeva golema medijska carstva".

Berlusconi posjeduje tri najveće privatne talijanske televizijske postaje.

Freedom House je upozorio na pogoršanje uvjeta u Rusiji, koja je pala među neslobodne zemlje nakon što je Kremlj 2003. učvrstio skoro potpuni nadzor nad elektronskim medijima te upotrebljava pravni i financijski pritisak kako bi dalje ograničio kritičnost medija, posebice u osjetljivim temama poput rata u Čečeniji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija je pokazala da je deset zemalja Bolivija, Bugarska, Zelenortski Otoci, Gabon, Gvatemala, Gvineja Bisao, Italija, Moldova, Maroko i Filipini pogoršalo svoj status, dok su samo dvije, Kenija i Sierra Leone prešle u višu kategoriju.

Najdramatičnije otvaranje medija u 2003. Freedom House bilježi u Iraku koji je ranije vrijedio kao jedan od narepresivnijih ambijenata za tisak što je radikalno izmijenjeno nakon pada Saddama Husseina. Ipak, unatoč napretku nedostatak sigurnosti, ubojstva 13 novinara i dvosmislen pravni okvir za medije zadržao je Irak među zemljama s neslobodnim medijima.

Freedom House, organizacija za promicanje političkih prava i građanskih sloboda iz New Yorka, objavio je izvješće uoči Svjetskog dana slobode tiska koji se obilježava 3. svibnja.

Istraživanje brojčano ocjenjuje stupanj slobode tiskanih, elektronskih i Internet medija u svim zemljama svijeta u 2003. i shodno rezultatima medije u svakoj od zemalja označava kao slobodne, djelomično slobodne ili neslobodne.

Od 193 istraživane zemlje (uključujući Palestinski teritorij) mediji u njih 73 ili 38 posto su označeni kao slobodni, u 49 kao djelomično slobodni, a u 71 ili 37 posto kao neslobodni.

Udio stanovništva koje živi u zemljama sa slobodnim medijima opao je za pet posto u protekle dvije godine, dok je broj onih u zemljama s neslobodnim medijima porastao za pet posto, kaže Freedom House.

Najgore plasirane zemlje su Burma, Kuba, Libija, Sjeverna Koreja i Turkmenistan gdje neovisni mediji ili ne postoje ili su jedva u stanju djelovati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara