Friščić: Rješenje za seljake je kompenzacija u repromaterijalu

Friščić: Rješenje za seljake je kompenzacija u repromaterijalu

Tekst: I.Kri.
Foto: Dragan Matić (Cropix)

PREDSJEDNIK HSS-a Josip Friščić danas je rekao kako će se sa poljoprivrednicima pregovarati sve dok se ne nađe rješenje te tvrdi kako je na tu temu održao niz sastanaka sa HDZ-ovcima.

"HSS zna da stanje u poljoprivredi nije sjajno i bajno", kazao je Friščić te dodao kako u proračunu ima onog čega ima, a to su oko dvije milijarde i tristo milijuna kuna za poljoprivredu i da se za pobunjene seljake treba pronaći neka druga rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompenzacija u repromaterijalu

Pod drugim rješenjima je mislio na dio kompenzacije seljacima u repromaterijalu. "Postoji mogućnost da se poljoprivrednicima pomogne s više od 500 milijuna kuna kroz repromaterijal, jer je sigurno da im to treba budući kroz mjesec dana počinje sezona sijanja kukuruza", kazao je Friščić i dodao kako to nisu novci, ali se time ipak može pokrenuti proizvodnja u proljeće. Takav prijedlog su seljaci već mnogo puta odbili.

Friščić smatra i kako sadašnji sustav poticaja nije dovoljan, dok se ne uredi tržište i ukupni odnosi na njemu. "Situaciju treba riješiti kroz tržne redove i razgovore s prerađivačima, onima koji to plasiraju prema tržištu i sigurno je da je tu puno posla, ali jednako tako znamo što treba učiniti i na koji način", rekao je danas Friščić te dodao kako nikakav poticaj ne može pomoći onome tko kravu proda za dvije kune. Iako predlaže rješenje se kompenzacijom u repromaterijalu, Friščić tvrdi da je i to problematično rješenje, jer će netko i to morati platiti, a u proračunu nema novca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara