Friščić: Sve je moguće, ali programski smo bliži ljevici

PREDSJEDNIK HSS-a Josip Friščić rekao je da se nakon objave rezultata nije čuo ni s SDP-om ni s HDZ-om, ali da je programski bliži lijevoj opciji.

"Da je HSS bliže SDP-u može se iščitati iz programa SDP-a. SDP se složio oko referenduma za ulazak Hrvatske u NATO, a slažemo se i oko izdvajanja iz proračuna za selo. HDZ za dosta toga nije izrazio mišljenje, tako da možemo reći da je veća suglasnost između programa HSS-a i SDP-a." - rekao je Friščić.

"Sljedećih dana ćemo razgovarati i pregovarati s relativnim pobjednikom, i još jednom ponavljam da je sve moguće. Jutro je pametnije od noći." - dodao je.

Friščićeva izjava o bliskosti SDP-om uslijedila je nakon što smo doznali da je koalicija HSS-a i HSLS-a navodno već potpisala ugovor s HDZ-om. Seljaci i liberali tako su nas još jednom odlučili držati u neizvjesnosti.

Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić izjavila je kako je dosta iznenađena lošim rezultatima HSU-a i HSP-a, te da, što se tiče HSLS-a, tek treba pričekati prave rezultate.

Nije htjela odgovoriti na pitanje s kim će razgovarati o koaliciji, sa SDP-om ili HDZ-om, već je kazala kako se prvo razgovara s pobjednicima. "Nećemo trgovati ni za jednu fotelju." - dodala je. Slabi odaziv tumači lošom kampanjom.

Adlešić je dodala kako će koalirati s onima koji prihvate tri točke njihova programa - financijsku decentralizaciju, radno zakonodavstvo, i točku vezanu za umirovljenike. Kazala je i kako su ih zvali i iz HDZ-a i iz SDP-a, ali da ničiji poziv na koaliciju još uvijek nisu prihvatili.

"Meni je drago što je došlo do toga da jedna stranka ne može sama formirati vlast, morat ćemo se dogovarati, a to je dobro za naše građane." - rekao je Josip Friščić, dodavši kako će bitan kriterij u odluci s kim će koalirati biti i ZERP.

Ivan Čehok rekao je da očekuje 10 mandata, te da jednake šanse imaju HDZ i SDP.

Koalicija HSS/HSLS sebe smatra trećom strankom u Hrvatskoj, a ne HNS.

J.Da./R.I.
Foto: S.G.F.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara