Friščić: Znao sam za Podravku prije dvije godine, ali zašutio sam nakon nalaza revizije!

Tekst: M.M.,I.Ć.
Foto: Nikola Wolf Podravski list/Cropix

"ZNAO sam da se u Podravci kuha 'mutna juha'. Uostalom na to sam upozoravao u predizbornoj kampanji, no s obzirom da sam legalist, a nalazi revizori nisu pokazali da je išta mutno, zašutio sam", priznao je danas čelnik HSS-a Josip Friščić na konferenciji za novinare u Koprivnici dodajući kako su nalazi revizora, ali i HNB-a te HANFE bili suprotni njegovim tvrdnjama. Zanimljivo kako se nalaz revizije poklopio s vremenom kada je Friščić potpisao savez sa HDZ-om.

Krivi su revizori!?

Naime, član vladajuće koalicije HDZ-HSS-HSLS danas je neposredno optužio vanjske revizore koji su radili kontrolu poslovanja Podravke. Friščić tvrdi kako je prestao govoriti o Podravci i mutnim radnjama kada je vidio izvješće za Upravu, Nadzorni odbor i Skupštinu gdje je stajalo kako je poslovanje bilo uredno i u skladu sa zakonskim propisima.

Štoviše Friščić je danas priznao i kako je početkom ove godine došao do novih saznanja iz Podravke jer mu je jedan od uhićenih iz Podravke Zdravko Šestak rekao da postoji opcija da Podravka otkupi od Fime svoje dionice koje su deponirane za Malti.

Nije znao da zna

"Ako se ima novaca može se zaraditi duplo", rekao je o detaljima razgovora Friščić priznajući da je na tom sastanku u Koprivnici tada bio i potpredsjednik Vlade Damir Polančec. U tome Friščić ne vidi ništa sporno.

Medijski napisi posljednjih nekoliko dana okomili su se na Friščića, a neki od njih spomenuli su kako je i on pod istragom USKOK-a. Prema neslužbenim izvorima Friščić je odustao od traženja smjene ministra Damira Polančeca jer bi se i on mogao naći na optuženičkoj klupi. Prilog toj tvrdnji ide činjenica kako je Friščić u vrijeme kada se odigravala "akcija Spice", odnosno preuzimanje Podravke bio koprivničko-križevački župan te je bilo nemoguće da nije znao o 250 milijuna kuna štete u Podravci.

"Ja bih dao ostavku"

"Polančec je član HDZ-a i bilo bi nekorektno da HSS govori o njemu, kao što to čine neki drugi partneri iz koalicije", rekao je danas Friščić o toj temi priznajući kako je svojedobno zaista bio rekao da bi bilo najbolje da Polančec sam ponudi ostavku. Danas je pojasnio kako je time htio zapravo reći što bi on učinio na njegovom mjestu. Također opovrgnuo je informaciju da je predmet istrage Uskoka, a novinarima je danas poručio kako ga nitko iz USKOK-a nije zvao.

"Politička budućnost Polančeca znat će se iza 17.15 sati kada počinje sastanak šefova vladajuće koalicije", naglasio je danas Friščić objašnjavajući kako je inzistiranje HSS-a da se konačna odluka o ministru Polančecu donese u Saboru nije produkt njegove "nečiste savjesti" nego koalicijskog sporazuma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara