FSB i HIT ulažu dva milijuna kuna u razvoj umjetne inteligencije

IZMEĐU Hrvatskog instituta za tehnologiju i Fakulteta strojarstva i brodogradnje potpisan je ugovor o financiranju naprednog dvoručnog industrijskog robota koji spada u sam vrh svjetske tehnologije u području robotike, a čija vrijednost iznosi dva milijuna kuna.

Ovim ugovorom napravljen je još jedan korak kao dio HIT-ovog TEST programa, čiji su potpisnici Pero Munivrana, direktor HIT-a, Bojan Jerbić, nositelj projekta pri FSB-u te dekan FSB-a, Izvor Grubišić. Planirano razdoblje financiranja ovog projekta robota s humanoidnim motoričkim i intelektualnim sposobnostima koji će s lakoćom moći zamijeniti ručne operacije je tri godine.

Rezultati ovog projekta bit će primijenjeni u tvornicama Elektrokontakt i Končar kako bi se povećala učinkovitost i profitabilnosti proizvodnje, ali i povećala međunarodna konkurentnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budućnost zasnovana na tehnologiji bliža je nego što mislimo. Umjetna inteligencija, osim što nam pomaže stvarati pametne strojeve, pomaže i da shvatimo sami sebe", za kraj je izjavio voditelj projekta Bojan Jerbić.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara