fumić: u posljednjih 13 godina pokušava se relativizirati antifašizam i nob

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH) Ivan Fumić na današnjoj je proslavi 60. obljetnice oslobođenja Lepoglave istaknuo da se u posljednjih 13 godina pokušava relativizirati Narodnooslobodilačka borba (NOB) i antifašizam.

Podsjetio je da je antifašistička borba temelj hrvatske državnosti i legitimacija Hrvatske za ujedinjenu Europu, te put razvoja demokracije u svijetu. Ali, rekao je Fumić, u proteklih 13 godina pokušava se relativizirati NOB i antifašizam, a vrijeđaju se borci, Tito i ZAVNOH".

Predsjednik SABAH-a je ustvrdio da se takve ocjene mogu čuti od, kako je rekao, "onih koji su bili sluge okupatora, pa je normalno da se od njih čuje i izjava, poput Lončarove, da je Tito bio najveći zločinac".

Ljudima takvog shvaćanja, istaknuo je Fumić, antifašistički borci su i bili neprijatelji, i zato ih se se vrijeđa na sve načine.

No, dodao je, istina se ne može niti zakopati niti skriti, ona uvijek izbije na vidjelo.

Činjenica je, istaknuo je predsjednik SABAH-a, da su bili "dio velike antifašističke fronte i izborili mjesto Hrvatske u Europi već 1945., a to su zasadi demokratskoga svijeta". Rezultat antifašizma je borba protiv svakog totalitarizma, mržnje, podjele i nesnošljivosti, dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Fumićevim riječima, za antifašističku borbu Lepoglava je pak posebice važna jer su u njoj ustaše u travnju 1945., bježeći pred narodnooslobodilačkom vojskom, ubili oko tri tisuće zatočenika, uglavnom Hrvata. U Lepoglavi i u Jasenovcu, dodao je, poginulo je najviše Hrvata iz Hrvatske.

U povodu 60. obljetnice oslobođenja Lepoglave, na spomen-groblju nevinim žrtvama ustaškog logora u Lepoglavi vijence su položili preživjeli logoraši, članovi obitelji poginulih, predstavnici političkih stranaka i antifašističkih udruga. Tom je prigodom govorio i bivši logoraš Šime Klarić.

Nakon komemoracije u krugu lepoglavske kaznionice održan je svečani kulturno-umjetnički program.

Na proslavi 60. obljetnice oslobođenja Lepoglave bilo je oko 400 sudionika, a nazočan je bio i pomoćnik ministrice pravosuđa Josip Hehet.

(Hina) mzag ip

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara