Fundamentalisti zapalili dansku ambasadu u Damasku

SULUDI fanatici, bijesni zbog karikatura proroka Muhameda zapalili su dansko veleposlanstvo u centru glavnog grada Sirije, nakon što su provalili u zgradu i zapalili još nekoliko požara.

Organizatori napada su masu za divljački čin mobilizirali tako da su glavnim gradom odaslali cirkularne SMS-ove kojima, van svake pameti, obavještavaju pučanstvo da će se na glavnom trgu u Kopenhagenu okupiti Danci koji će paliti primjerke Kurana, islamske svete knjige.

Danska ambasada je u zgradi na čijim se višim katovima nalaze diplomatska predstavništva Čilea i Švedske, a u napadu je cijela zgrada izgorjela.

Prosvjed je počeo mirno, ali je nakon nekoliko sati svjetina probila policijski kordon i provalila u zgradu.

Najradikalniji od posljednjih prosvjeda koji su u islamskom svijetu organiziraju zbog spornih karikatura, krenuli su zbog najskandaloznije, koja durban proroka Mohameda prikazuje u obliku bombe čiji fitilj sagorijeva.

Danska vlada je izrazila žaljenje zbog ove šale, ali je odbila uplitati se zbog slobode izražavanja i pisanja, jer karikature su objavljene u konzervativnom listu "Jyllandposten".

Jučer je nekoliko stotina prosvjednika provalilo u dansko veleposlanstvo u Jakarti, glavnom gradu Indonezije, nakon što su gađali zgradu jajima i porazbijali stakla. Uspijelo im je zapaliti dansku zastavu, ali je daljne divljanje spriječila policija koja ih je rastjerala.

Vatikan je izrazio neslaganje sa nasilnim prosvjedima, ali je uz potporu slobodi tiska, istakao kako je nedopustivo vrijeđanje vjerskih osjećaja muslimana. 

Mahmoud Zahar, čelnik militantnog palestinskog Hamasa i pobjednik na tamošnjim izborima, izjavio je da one koji su se tako bezočno narugali islamskoj vjeri "treba ubiti zbog neoprostive uvrede".

Z.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara