G. Granić i R. Žuvanić glasovali protiv vladine odluke o američkom zatjevu

POTPREDSJEDNIK Vlade Goran Granić i ministar pomorstva, prometa i veza Roland Žuvanić na današnjoj su izvanrednoj sjednici Vlade glasovali protiv odluke kojom se odgovara na zahtjeve SAD-a i odobrava korištenje hrvatskog zračnog prostora za potrebe preleta, slijetanja i punjenja gorivom civilnih transportnih zrakoplova, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskih vrhu Libre.

Tu su informaciju potvrdili i izvori iz Banskih dvora.

Granić i Žuvanić članovi su Vlade iz redova Libre, a neslužbeno se doznaje da je na sjednici Vlade protiv odluke bila Libra, odnosno troje njezinih članova u Vladi.

Na samoj sjednici protiv odluke nije glasovao njezin treći član, ministar zdravstva Andro Vlahušić. Visoki izvor u Libri to pak tumači nekoordiniranošću.

Libra je glasovala protiv vladine odluke, a to što Vlahušić nije glasovao protiv stvar je nekoordiniranosti s ostalom dvojicom članova, kaže visoki izvor iz Libre.

Protivljenje svojih ministara vladinoj odluci u Libri objašnjavaju svojim traženjem da se u tekst odluke ugradi i hrvatsko stajalište da se prije eventualne ratne opcije iscrpe sve mogućnosti političkog rješenja iračke krize.

Nakon što je većina članova Vlade to odbila s obrazloženjem da se to podrazumijeva i da to nije predmet takve vrste odluke, te da je to navedeno i u ranijoj vladinoj izjavi oko iračke krize, Granić i Žuvanić glasovali su protiv.

U Libri to ne tumače eventualnim dubljim razilaženjem s koalicijskim partnerima u Vladi.

U odluci Vlade kaže se da će Vlada, na temelju opredijeljenosti RH za suzbijanje međunarodnog terorizma i sprječavanje širenja oružja za masovno uništenje, ´u okviru svojih mogućnosti udovoljiti zahtjevu za pružanje usluga koalicijskim snagama pod vodstvom SAD-a u provođenju operacija koje imaju za cilj razoružanje Iraka, kako je to određeno rezolucijom 1441 Vijeća sigurnosti UN-a´.

´U slučaju postavljanja zahtjeva, Vlada RH odobrava korištenje zračnog prostora RH za potrebe preleta, slijetanja i punjenja gorivom civilnih transportnih zrakoplova u hrvatskim zračnim lukama´, uz ostalo se navodi u vladinoj odluci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara