G. Granić: Naseljenici neće ostati nezbrinuti

NA DANAŠNJOJ izvještajnoj skupštini Zajednice udruga naseljenika Hrvatske, koja okuplja Hrvate prognane i izbjegle iz BiH tijekom rata, potpredsjednik hrvatske Vlade Goran Granić poručio je da nitko od naseljenika u Hrvatskoj neće ostati nezbrinut.

"Pomoći ćemo i onima koji se žele vratiti i onima koji žele ostati", rekao je Granić na skupu naseljenika održanom u Staroj zagrebačkoj gradskoj vijećnici.

Rekao je da je svjestan činjenice da su u prethodnom razdoblju naseljenici doživjeli niz nepravdi, od strane međunarodne zajednice, ali i hrvatske Vlade.

"Prvi prioritet je osigurati svima krov nad glavom, ali to nije dovoljno", ustvrdio je Granić. Rekao je da je za gradnju kuća za tu populaciju ove godine osigurano 107 milijuna eura te da se raznim mjerama pokušava riješiti i pitanje otvaranja novih radnih mjesta premda, istaknuo je, područja od posebne državne skrbi gdje danas najčešće stanuju naseljenici, još nisu dovoljno interesantna za gospodarska ulaganja.

Predsjednik Zajednice udruga naseljenika Hrvatske Tomo Aračić je ocijenio da je u zadnjih godinu dana učinjen veliki pomak u stambenom zbrinjavanju naseljenika što je, kaže, prvi korak u njihovoj integraciji u hrvatsko društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lokalne vlasti na područjima gdje naseljenici žive, prema Aaračićevoj ocjeni, više se bave promjenom imena ulica i trgova, a manje gospodarskim razvojem.

Također je upozorio da se može očekivati novi egzodus Hrvata iz BiH jer se, rekao je, osim deklarativno, nitko u BiH ne bavi procesom povratka, a u Republici Srpskoj postoje snage koje ometaju taj proces.

Glavni cijevi Zajednice naseljenika u narednom razdoblju bit će rješavanje imovinskih i stečenih prava u BiH, rješavanje pitanja ratnih invalida iz HVO-a koji žive u Hrvatskoj i stvaranje razvojnih gospodarskih planova, zaključeno je na Skupštini.

Skupu Zajednice udruga naseljenika Hrvatske bili su nazočni i predstavnik Ureda Predsjednika, saborski zastupnici te predstavnici Srpskog narodnog vijeća i prognanih Hrvata iz Bačke i Banata.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara