G20 bez dogovora: Neće se uvesti porez za banke, kojim bi se same spašavale u krizi

Tekst: G.V.
Foto: AFP

JAPAN, Kanada i Brazil na sastanku zemalja G20, koji se održao u Južnoj Koreji, oduprijeli su se planu kojim bi se banke prisilile da same plaćaju svoje spašavanje u slučaju nove krize. Banke tih zemalja bez državne pomoći uspjele su "preživjeti" gospodarsku krizu, piše Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dvodnevnog zasjedanja predstavnici zemalja članica skupine G20 dogovorili su se u pogledu zaštite gospodarskog razvoja. Bez navođenja imena, sudionici su pozvali i zemlje s "ozbiljnim financijskim problemima da ubrzaju napore u prevladavanju krize". Do usuglašavanja stavova je došlo i u pogledu reformi financijskih tržišta. Traži se poticanje reformi, ali uz veću transparentnost i bolju kontrolu od strane financijskih instituta.

U pogledu novih pravila za financijska tržišta dogovora nema. I dok su ministri i guverneri raspravljali o strategijama za pomoć i sprečavanje budućih kriza, demonstranti tvrde kako se zapravo radilo samo o još jednom showu, a ne pravom sastanku. Grčka kriza i strah da se takvo što dogodi i drugim europskim zemljama prisiljavaju ministre na brže i djelotvorne postupke. O postignutim dogovorima raspravljat će se dalje na summitu zemalja G20 u Kanadi krajem lipnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara