G8 za svjetske mirovne snage

SKUPINA osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) želi pomoći u osnivanju globalnih mirovnih snaga koje bi u sljedećih pet do šest godina narasle na više od 50.000 vojnika, priopćili su u utorak navečer visoki američki dužnosnici.

Dvojica dužnosnika su pojasnila da je inicijativa proistekla iz zahtjeva afričkih čelnika da G8 pomogne u okončanju ratova na afričkom kontinentu.

"Središte inicijative biti će obećanje G8 da u idućih pet do šest godina obuči oko 50.000 mirovnih vojnika širom svijeta, počevši u Africi", rekao je jedan od dužnosnika koji je želio ostati anoniman.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako će inicijativa prvo zaživjeti u Africi, gdje su mirovne snage najpotrebnije, poprimit će svjetske razmjere, tvrde izvori.

"Ideja je da ljude obučimo, opremimo i omogućimo im da odu gdje god je to potrebno", rekla su dvojica dužnosnika, spomenuvši Italiju kao zemlju koja je već ponudila svoje centre za obuku. Prema njihovim riječima, Bushova će administracija za tu inicijativu od Kongresa zatražiti 660 milijuna dolara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara