G8 želi sankcije protiv Irana: Nema sumnje da gradi atomsku bombu

G8 želi sankcije protiv Irana: Nema sumnje da gradi atomsku bombu

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

MINISTRI vanjskih poslova skupine G8 jučer su u kanadskome gradu Gatineau, nedaleko Ottawe zaključili dvodnevno zasjedanje izjavama o novom smjeru pritiska na Iran zbog njegova nuklearnoga programa.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je rekla da će se članice G8 dogovoriti o novom krugu sankcija protiv Irana zbog njegova nuklearnoga naoružanja. Clinton je izjavu dala nakon što su ministri G8 zaključili da radnje koje provodi iranska politika jasno kazuju o kakvoj vrsti nuklearnoga programa radi.

I kanadski ministar vanjskih poslova Lawrence Cannon, koji je vodio susret, je izjavio da je došlo vrijeme da se pokrenu akcije protiv Irana. Britanski ino-ministar David Miliband je naglasi oda prevladava visok stupanj suglasnosti zbog sve veće zabrinutosti za iransko neodazivanje na upozorenja međunarodne zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iran i dalje ustraje da je program miroljubiv

Iran tvrdi da je njihov nuklearni program miroljubiv,dok zapadne zemlje tvrde da Iran stvara atomsku bombu. Clinton je rekla da je u posljednjih 15 mjeseci postalo jasno da Iran ne planira ispuniti zahtjeve međunarodne zajednice, te da se nada da će i UN postići suglasnost oko sankcija. SAD sad prvo planira o Iranu razgovarati s Kinom koja se protiv uvođenju novih sankcija protiv Irana. Naime, Kina, uz Rusiju, u Vijeću sigurnosti UN-a ima mogućnost veta, a zasad se protivi sankcijama protiv Irana.

Tijekom susreta, ministri su raspravljali o tri skupine tema. Teme rasprava su podijeljene točno prema zemljopisnim područjima. Tema nuklearnoga naoružanja će se odnositi na Iran i Sjevernu Koreju. Terorizam se odnosi na Afganistan, Pakistan i Jemen, a regionalna nestabilnost će se raspravljati u kontekstu Bosne i Hercegovine i Latinske Amerike.

Skupinu G8 čini sedam industrijski najrazvijenijih zemalja - Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija, Sjedinjene Države i Kanada te Rusija. Europska unija se također prezentira unutar G8, ali ona ne može biti domaćin sastanka ili predsjedavati skupinom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara