Gabrić i Antunović opovrgavaju Hebrangovu tvrdnju o 7,3 milijarde kuna duga

Gabrić i Antunović opovrgavaju Hebrangovu tvrdnju o 7,3 milijarde kuna duga
NIKICA GABRIĆ, koji je nedavno smijenjen s dužnosti predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), i potpredsjednica SDP-a Željka Antunović opovrgnuli su danas tvrdnju ministra zdravstva Andrije Hebranga da ukupni dugovi u zdravstvu iznose 7,3 milijarde kuna.

Dospjeli dugovi koji prelaze ugovorene rokove plaćanja iznose 1,5 milijarde kuna, pa Hebrang taj iznos treba podmiriti bolnicama i ljekarnama kako bi se cjelokupno plaćanje u zdravstvu svelo na ugovorene rokove, unutar kojih zdravstvo može uredno ispunjavati sve svoje obveze prema dobavljačima, rečeno je na konferenciji za novinare u SDP-u.

Gabrić je demantirao svaku stavku iz Hebrangova prikaza dugova ocijenivši kako to "nije ni na razini srednjoškolskog uratka iz ekonomije".

Pozvao je Hebranga na okrugli stol u Novinarskom domu u petak kako bi napokon sučelili argumente, budući da je odbio nastupiti s bivšim čelnicima Ministarstva zdravstva i HZZO-a u HTV-ovoj emisiji "Forum".

Hebrang je tako, tvrdi Gabrić, u ukupne dugove uvrstio 600 milijuna nepostojećih dugova prema županijama, koji se odnose na sporazume o namjeri investiranja u opremanje bolnica, na što nije potrošena niti kuna.

Također je u dugove svrstao 500 milijuna kuna zajma za dogradnju KBC-a Zagreb, gdje prva rata na otplatu dolazi 2008. godine, kao i javni dug od 2,4 milijarde kuna, od čega se 1,8 milijardi kuna odnosi na plaćanje dugova iz prvog Hebrangova mandata, kazao je Gabrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Porekao je da postoje sudske tužbe veledrogerija u kojima se traži blokada računa bolnica, te je pozvao ministra zdravstva da ih javno pokaže.

Gabrić tvrdi da Hebrang manipulira javnošću kada govori o dugu od 7,3 milijarde kuna dodajući da su rokovi plaćanja od 90, odnosno 120 dana naslijeđeni iz doba prvog Hebrangova mandata.

Potpredsjednica SDP-a Željka Antunović ocijenila je Hebrangovo ponašanje neodgovornim i štetnim za zdravstveni sustav te pozvala premijera Ivu Sanadera da zatraži analizu stanja u zdravstvu i "zaustavi rušilački pohod" svojega ministra.

"Dok Sanader govori o kontinuitetu, Hebrang zaustavlja i ruši", rekla je Antunović.

Hebrangove tvrdnje da su projekti bivše Vlade nezakoniti, loši i nepotrebni uvreda su za cijelu zdravstvenu struku i one koje su više godina radili na tim projektima, naglasila je potpredsjednica SDP-a.

"Očekujemo očitovanje Sveučilišta koje je podržalo gradnju Biomedicinskog centra na Šalati, kao i ostale u zdravstvu koji su predlagali nova rješenja da se suprotstave takvom pristupu", istaknula je.

Komentirajući imenovanje Milana Kujundžića, jednog od glavnih pregovarača Hrvatskog liječničkog sindikata tijekom štrajka, pomoćnikom ministra zdravstva Antunović je rekla kako izlazi na vidjelo da je taj štrajk bio pod utjecajem današnje vlasti, s namjerom da se ruši koalicijska vlast.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara