Gadafi: Libijci će uzeti oružje u ruke, ako nam uvedu zonu zabrane letenja

Foto: AFP

LIBIJSKI vođa Moamer Gadafi je rekao da će narod uzeti oružje u ruke, ako UN i zapadne države uvedu zonu zabrane letenja u toj državi.

Gadafi je u intervju turskoj televiziji rekao da će se uvođenjem zabrane letenja pokazati prave namjere zapadnih država za kontrolom libijske nafte. "Ako donesu takvu odluku, to će biti korisno za Libiju, jer će Libijci vidjeti istinu, da oni samo žele preuzeti kontrolu nad Libijom i ukrasti nam naftu", kazao je Gadafi te dodao da će tada Libijci uzeti oružje u svoje ruke protiv njih.

"Europa i al-Qaida pokušavaju podijeliti državu"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U govoru na libijskoj državnoj televiziji, Gadafi je danas ujutro kazao da europske vlade i al-Qaida pokušavaju podijeliti zemlju. "Stanovnici Bengazija nemaju izbora nego izaći na ulice kako bi se riješili ove izdaje", kazao je Gadafi i dodao kako je taj grad nekada bio prekrasan, a sada su od njega ostale samo ruševine. 

U međuvremenu su pristaše Gadafija napale predgrađa Zawiyje i pokušali steći kontrolu nad glavnim trgom u tome gradu. SAD poručuje da odluku o zoni zabrane letenja treba donijeti UN. Vjeruje se da je više od 1000 ljudi poginulo u tri tjedna rata između pobunjenika i Gadafijevih pristaša. UN je izvijestio kako je oko 212 tisuća ljudi, većina od njih radnika imigranata, otišla iz Libije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara