Gadafi pozdravio zatopljenje odnosa s Washingtonom

LIBIJSKI vođa Moamar Gadafi pozdravio je zatopljenje odnosa sa Sjedinjenim Državama u intervjuu što ga je u ponedjeljak objavila talijanska "La Repubblica" te naznačio da obavještajne službe dviju zemalja već surađuju u borbi protiv islamskih militanata.

"Suradnja Libije i Sjedinjenih Država je dobra", kazao je Gadafi za talijanski dnevnik, dan nakon što je izaslanstvo američkih kongresnika stiglo u Tripoli kako bi razgovarali o obnovi veza i ukidanju gospodarskih sankcija protiv Libije.

Gadafi je dao naslutiti da je libijsko-američka obavještajna suradnja već pokrenuta protiv islamskih militanta, među kojima su i pristaše afganistanskih talibana. "Postoje skupine koje rade protiv svih nas.. moguće je da je već uspostavljena suradnja tajnih službi, poglavito kad se radi o libijskim državljanima koji su se borili u Afganistanu na strani talibana", rekao je Gadafi za talijanski list.

U ponedjeljak je britanski dnevnik Financial Times objavio intervju libijskog premijera Šukrija Ganema koji je istaknuo da je privlačenje inozemnih ulaganja prioritet za Libiju, zemlju koja izlazi iz međunarodne izolacije i desetljeća lošeg gospodarenja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvarni izazov, koji je pred nama danas, jest kako mobilizirati resurse - i učiniti da svatko sudjeluje u obnovi gospodarstva", rekao je Ganem.

Američko kongresno izaslanstvo stiglo je u nedjelju u Tripoli prvim američkim vojnim zrakoplovom koji je sletio u Libiju od revolucije 1969. godine.

Libija, desetljećima izolirana pod međunarodnim sankcijama kao država koja sponzorira terorizam, u prosincu se odrekla programa oružja za masovno uništenje i time otvorila put za bolje odnose sa Zapadom.

Prethodnih je mjeseci pristala isplatiti milijunske odštete obiteljima žrtava bombaškog napada na američki zrakoplov srušen 1988. nad Škotskom. Sličan je sporazum postigla i s Francuskom plativši odštetu rodbini žrtava francuskog zrakoplova srušenog u Nigeriji 1989.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara