Gadafiju otkazuju poslušnost: Pilot odbio bombardirati Bengazi, zrakoplov se srušio

Foto: AFP
Video: Youtube/CNN

GENERAL Abdul Fatah Junis, donedavni libijski ministar unutarnjih poslova, otet je nakon što je dao ostavku, pridružio se prosvjednicima i osudio ponašanje diktatora Moamera Gadafija. Junis je dao ostavku nakon zastrašujućeg govora državnog čelnika.

S obzirom na činjenicu da o njegovoj otmici izvještavaju pristrani državni mediji, strani analitičari sumnjaju u takvu "istinu". Naime, libijski mediji su nekoliko sati nakon što je Junis pozvao libijsku vojsku da se pridruži prosvjedima izvijestili da su "bande" u Bengaziju otele bivšeg ministra.

CNN-ovi reporteri su prenijeli i Junisove procjene da pomahnitali predsjednik sigurno neće sam odstupiti s trona. "Poznajem ga dobro. Tvrdoglav je čovjek i borit će se do kraja. Netko će ga trebati maknuti", izjavio je general Junis te dodao kako vjeruje da će revolucionari prevagnuti u borbama u naredna dva do tri dana.

Iako vijesti iz Libije vrlo teško dolaze do ostatka svijeta jer je pristup stranim novinarima zabranjen, u Libiju su se danas uspjeli probiti novinar CNN-a Ben Wedeman, BBC-ja Jon Leyne i Guardiana Martin Chulov koji će sada izvještavati s mjesta događaja.

Ostavku dao i ministar pravosuđa

Al Jazeera javlja da je još prije njega ostavku dao i ministar pravosuđa Mustafa Abdeldžalil zbog "prevelike upotrebe nasilja".

Dok se državna struktura raspada, a ključne osobe njegove vlasti prijelaze na stranu prosvjednika, Moamer Gadafi ne odustaje od svojih uvjerenja. U sinoćnjem obraćanju javnosti, u govoru prepunom zastrašujućih političkih floskula, Gadafi je, između ostaloga, rekao da ne postoji mogućnost da napusti svoju zemlju te dodao da će umrijeti kao mučenik.

Gadafi je u govoru također rekao da "još nije naredio upotrebu sile", upozoravajući da će, kad to učini, "sve gorjeti". Za revoluciju je osudio "islamiste" te dodao da je "islamski emirat" već uspostavljen u gradovima Bajdi i Derni.

Italija razmatra upotrebu sile prema imigrantima iz Libije

Svjetski mediji istovremeno prenose da je Moamer Gadafi svom bliskom savezniku i talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju u telefonskom razgovoru rekao da je njegova zemlja u dobrom stanju, izvještava agencija Jana.

Gadafi je rekao da je vojska ta koja je ugrožena te da prosvjednici napadaju sigurnost i stabilnost i nacionalno jedinstvo zemlje. Također je rekao da svatko tko želi pravu istinu treba pozorno pratiti libijske medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berlusconi je sinoć održao sastanak o situaciji u Libiji s najbližim suradnicima. Ono što Talijane najviše plaši je velik broj imigranata koji bježe iz Libije u Europu upravo preko Italije. Kako je rekao talijanski ministar obrane Ignazio La Russa, na sastanku se razgovaralo i o mogućnosti upotrebe sile na jugu Italije, kamo su već poslani vojni avioni i helikopteri, piše AFP.

"Državna struktura Libije je u potpunom kolapsu"

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague je u međuvremenu ocijenio da je državna struktura Libije u potpunom kolapsu.

"Ostavke tolikih veleposlanika i diplomata i vijesti o ministrima koji mijenjanu strane pokazuju da je sustav u vrlo ozbiljnoj krizi", rekao je, podsjetivši da su istočni gradovi pod vlašću prosvjednika.

Gadafijevo krvoproliće osudilo je i Vijeće sigurnosti UN-a. Zaključak o Libiji je donesen nakon rasprave u kojoj se govorilo o gotovo 300 ubijenih prosvjednika, stranim plaćenicima koji napadaju nenaoružane civile te ratnim avionima koji navodno bombardiraju područja pod kontrolom prosvjednika i pucaju po njima.

Među Gadafijevim plaćenicima i - Srbi

"Libijska vlast bi se trebala suočiti s odgovornošću da zaštiti svoje stanovništvo, prozvati odgovorne za napade na civile, poštovati pravo ljudi na okupljanje, slobodu govora i medija", piše u priopćenju.

Srpski list Alo izvještava da se među Gadafijevim plaćenicima nalaze i neki Srbi koji za taj posao dobivaju desetke tisuća dolara. "Srpske legionare" koje čine ratni veterani iz sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, Gadafi je navodno angažirao preko bosanskih i hrvatskih agencija koje pružaju takve usluge.

Gadafi naredio sabotažu naftnih postrojenja

U kolumni napisanoj na internetskoj stranici Timesa Robert Baer je rekao da je libijski vođa Moamer Gadafi naredio snagama sigurnosti sabotažu naftnih postrojenja. Prema Baeru sabotaža će početi razaranjem naftovoda prema Mediteranu. "Među ostalim stvarima, Gadafi je sigurnosnim snagama naredio sabotažu naftnih postrojenja. Sabotaža treba biti poruka libijskim pobunjenicima: Ili ja, ili kaos", piše Baer.

Pojačano nasilje u Libiji natjeralo je mnoge naftne kompanije da zatvore proizvodnju u trećoj po veličini afričkoj državi po proizvodnji. Onemogućen je i odvoz nafte prema izvoznim terminalima.

Odbili naređenje i katapultirali se iz aviona

CNN javlja kako se jugozapadno od grada Bengazi srušio vojni avion nakon što je posada odbila bombardirati grad. Mediji javljaju kako su se pilot i drugi član katapultirali, nakon čega se avion srušio.

Dva dana ranije piloti dvaju libijskih vojnih zrakoplova sletjeli su na Maltu nakon što su također odbili napad na nenaoružane prosvjednike iz zraka. Na Malti su zatražili politički azil.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara