Galbraith ide u Irak kao stručnjak za pitanje Kurda

Galbraith ide u Irak kao stručnjak za pitanje Kurda

BIVŠI američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith ide u Irak kao stručnjak za pitanje Kurda, i misli kako će mu u novom poslu donekle koristiti iskustvo iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Galbraith je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina proveo dosta vremena u sjevernom Iraku kao član izaslanstva američkog Kongresa kako bi dokumentirao zločine režima Sadama Huseina nad Kurdima.

"Sadam Husein je punih trideset godina na najokrutniji način ugnjetavao narod Iraka, pogotovo Kurde i šijite. Radost naroda Iraka trebala bi biti razumljiva ljudima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, koji također imaju iskustva sa zločinačkim režimom", rekao je Galbraith u srijedu za Glas Amerike komentirajući slavlje na ulicama Bagdada nakon urušavanja iračkog režima.

Na pitanje tko bi trebao voditi poslijeratnu obnovu Iraka Galbraith kaže da bi to kratkoročno trebala biti američka vojska, ali da tranziciju na iračke vlasti trebaju voditi Ujedinjeni narodi.

"Posebno, kada je u pitanju organizacija iračke nove vlasti te održavanje izbora. Ujedinjeni narodi imaju iskustva s organiziranjem izbora, a nama to ne bi išlo dobro ? vjerojatno bi nas odmah nakon izbora optužili za nekakve manipulacije", kazao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan hoće li mu iskustvo iz Hrvatske i uopće sa prostora bivše Jugoslavije pomoći u Iraku Galbraith je rekao da postoje neke zajedničke crte ali da ih "nema previše".

"Zajedničko je to što se radi o zemlji koju je rat doslovce rastrgao na nekoliko dijelova. I u Iraku naime postoje znatne etničke i vjerske razlike, kao što je to bio slučaj u Hrvatskoj i u Bosni", rekao je on.

Galbraith ocjenjuje da je stanje u Iraku znatno teže, čak i kada se Sadamov režim usporedi s Miloševićevim. "U Srbiji je ipak postojala oporba, za razliku od Iraka. Rat je na Balkanu trajao manje od deset godina. Režim Saddama Husseina protiv vlastitog stanovništva ratuje već gotovo trideset i pet godina, što uključuje i uporabu kemijskog naoružanja",rekao je on. "I na kraju, narodi bivše Jugoslavije imali su čvrste veze s Europom, dok je Irak bio u potpunoj izolaciji."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara