Galbraith: Milošević se nadao istočnoj Slavoniji

Galbraith: Milošević se nadao istočnoj Slavoniji
BIVŠI američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith posvjedočio je u Haagu da je bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević u 1995. prepustio područje tzv. Republike Srpske Krajine Hrvatskoj vjerujući da će zadržati dijelove istočne Slavonije.

"Po mom shvaćanju optuženi se, od početka rata u Hrvatskoj i BiH..., nadao da će moći stvoriti veliku Srbiju", kazao je Galbraith.

Bivši američki veleposlanik rekao je kako su do Miloševića, tada predsjednika Srbije, stizali "signali" o mogućnosti uzimanja dijelova Hrvatske, a u takvom razmišljanju imao je i potporu nekih predstavnika međunarodne zajednice poput lorda Davida Owena.

Galbraith je kazao da je s vremena na vrijeme i predsjednik Tuđman "davao neke znakove da bi se odrekao dijelova istočne Slavonije".

Galbraith je bio veleposlanik u Zagrebu od 1993. do 1998. godine.

On je, tijekom protuispitivanja, ustrajao na tome da je do "Oluje" došlo zbog toga što je srpska strana, na čelu s Miloševićem, odbila plan Z-4, koji je jamčio visoki stupanj autonomije srpskoj manjini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Milošević je, pak, ustrajao na tome da nije odbio plan, a da je do "Oluje" došlo jer hrvatsko vodstvo nije imalo interesa za mirno rješenje zato što tako ne bi "mogli istjerati 250 tisuća Srba".

"Ako vam je doista bio važan opstanak Srba u krajini, zašto onda niste podržali plan koji bi im dao vrlo značajnu autonomiju i koji bi im omogućio da ondje ostanu? Zašto se 2. i 3. kolovoza (1995.) niste sastali s Babićem, zašto ste 2. i 3. kolovoza odbili susresti se s američkim otpravnikom poslova", pitao je Galbraith.

Milošević je kazao kako se s američkim predstavnikom nije sreo jer je tada bio - na odmoru.

Galbraith je pojasnio kako je razlog Miloševićeva odbijanja plana Z-4 bio u tomu da je on davao značajnu autonomiju Srbima u Hrvatskoj čime se stvarao presedan u korist albanske manjine na Kosovu.

Bivši američki veleposlanik završio je svjedočenje a suđenje se nastavlja izvođenjem novog svjedoka tužiteljstva, Bošnjaka iz Vlasenice koji svjedoči o zločinima u BiH.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara