Gari Kasparov pritvoren na pet dana

BIVŠI svjetski prvak u šahu Gari Kasparov je uhićen i pritvoren na pet dana nakon incidenta koji se zbio tijekom prosvjeda kojeg je jučer njegova anti-putinovska koalicija "Druga Rusija" održala u Moskvi.

Moskovske vlasti su Kasparovu i njegovim pristašama - kojih je bilo oko 3000 - odobrile javni skup, ali ne i marš do zgrade ruskog Središnjeg izbornog povjerenstva. Oko 100 sudionika skupa se pokušalo tamo probiti kako bi prosvjedovali zbog odluke da se "Drugoj Rusiji" zapriječi sudjelovanje na izborima za Državnu dumu 2. prosinca. U tome ih spriječila policija, čijih je pripadnika bilo gotovo isti broj kao i prosvjednika.

Iako Gari Kasparov uživa veliki ugled u svijetu, njegova koalicija je u Rusiji potpuno beznačajna. "Drugu Rusiju" osim prozapadnih liberala čine komunisti, ali i ekstremni nacionalisti poput Eduarda Limonova, književnika koji je svojevremeno mitraljezom gađao opsjednuto Sarajevo. Ankete "Drugoj Rusiji" daju oko 1 % podrške među ruskim stanovništvom.

Nasuprot tome, Putin uživa enormnu popularnost i predviđa se da će njegova stranka Ujedinjena Rusija glatko osvojiti većinu u Dumi. Istovremeno s prosvjedima, na ulicama Moskve su svoje skupove održali i tisuće članova pro-putinovskih organizacija Lokalci i Naši.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara