Garner: Iračko vodstvo bit će imenovano do polovine svibnja

AMERIČKI civilni upravitelj za Irak Jay Garner u ponedjeljak je izjavio da bi prijelazno vodstvo te zemlje trebalo biti imenovano do polovine svibnja.

"Do polovine mjeseca imat ćemo nukleus iračke vlade koja će raditi u suradnji s Britancima i Amerikancima", kazao je umirovljeni američki general, zadužen za poslijeratnu obnovu Iraka.

Garner je također kazao kako pretpostavlja da bi prijelaznu vladu moglo činiti devet iračkih dužnosnika koji će kontaktirati s Amerikancima. Skupinu bi trebalo činiti nekoliko povratnika iz egzila i nekoliko lokalnih iračkih dužnosnika - predstavnika etničkih i vjerskih skupina u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Garner je također izvijestio da je samoproglašeni bagdadski gradonačelnik Mohamed Mohsen Zubaidi pušten 48 sati nakon što je uhićen krajem travnja.

Vjerovalo se da je Zubaidi, kojega su 28. travnja američki vojnici uhitili zbog obavljanja dužnosti za koju nije imao nikakve ovlasti, do danas ostao u američkom zatočeništvu.

"Ako se to ponovi, u zatočeništvu ćemo ga zadržati puno dulje", rekao je Garner novinarima. On je Zubaidija optužio za krađu automobila i konfisciranje tuđe imovine tijekom obnašanja dužnosti gradonačelnika Bagdada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara