Gazprom najavio dodatne količine plina za Europu

Ruski plinski monopolist Gazprom u ponedjeljak je priopćio kako će Europi poslati dodatne količine plina, nakon što je nekoliko zemalja upozorilo da bi moglo doći nestašica uzrokovanih odlukom Moskve da Ukrajini uskrati isporuku plina.

Agencija Interfax citirala je Aleksandera Medvedeva, zamjenika predsjednika uprave Gazproma, koji je izjavio da će do utorka navečer Europi biti ponovno potpuno uspostavljena isporuka plina. Medvedev nije spominjao druge detalje.

Zapadna Europa, čija je potražnja zbog zime jako porasla, 25 posto svojih potreba za plinom namiruje u Rusiji, većinom preko plinovoda koji prolaze kroz Ukrajinu.

Ruski državni monopolist Gazprom je priopćio kako je plinovodom preko Ukrajine dostavljeno dovoljno plina drugim državama, a ako ga one ne dobivaju u dovoljnoj količini, vjerojatno ga Ukrajina ne isporučuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U telegramu, koji je Gazprom poslao ukrajinskoj tvrtki za distribuciju nafte i plina Naftogaz, stoji kako je odobrena isporuka dodatnih 95 milijuna kubičnih metara za europske zemlje.

"S ciljem da se spriječi moguća energetska kriza, prouzrokovana ukrajinskim ilegalnim uzimanjem plina, Gazprom je odlučio da kroz ukrajinski plinovod isporuči dodatnu količinu plina", stoji u telegramu.

"Ističemo da dodatna količina plina nije namijenjena ukrajinskim potrošačima, već je namijenjena potrošačima izvan ukrajinskih granica kao kompenzacija za ukrajinsko otuđivanje plina", navodi se u Gazpromovom telegramu.

(Hina) xmgrg ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara