Gelo: BDP po stanovniku 6.225 eura

Bruto domaći proizvod po stanovniku u Hrvatskoj je prošle godine iznosio 6.225 eura ili 7.731 dolar, procjena je koju je danas na sjednici Vlade iznio ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Jakov Gelo.

BDP po stanovniku u kunama u 2004. je iznosio 46.658 kuna.

Vlada je danas prihvatila i prijedlog godišnjeg plana statističkih istraživanja, a prema kojemu se u ovoj godini planira provesti 340 statističkih istraživanja.

Vlada je Saboru na donošenje uputila i konačni tekst novog zakona o obveznim odnosima.

Taj zakon, sa više od 1.200 članaka, stupio bi na snagu 1. siječnja 2006., osim odredbi o kamatama koje bi se primjenjivale dvije godine nakon toga.

Slijedom novog zakona zatezne i ugovorne kamate vezivat će se uz eskontnu stopu Hrvatske narodne banke.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saboru su upućene i izmjene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Udio invalidnih osoba u ukupnom stanovništvu Hrvatske je 9,7 posto. Oko 7,4 posto invalida u radnoj dobi je stalno zaposleno, dok ostali primaju pomoć u sustavu socijalne skrbi, a u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirano je oko 7.500 osoba s invaliditetom.

Proračun je za primjenu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida u ovoj godini osigurao 20 milijuna kuna, a 84 milijuna kuna treba se prikupiti od posebnog doprinosa za poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Taj su poseban doprinos dužni obračunavati i uplaćivati svi poslodavci koji zapošljavaju više od 20 radnika, a uplaćivat će se u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

(Hina) xum/xbn yds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara