General Aleksandar Vasiljević novi svjedok protiv Miloševića

NA SUĐENJU bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom u  počelo je svjedočenje umirovljenog generala Aleksandra Vasiljevića, bivšeg načelnika Uprave za sigurnost JNA.

Javno svjedočenje generala Vasiljevića, doživljeno je kao izneneđanje u sudnici br. I ICTY-a, budući da su prema njemu do posljednjeg trenutka provođene sve mjere zaštite a najavljivan je kao zaštićeni svjedok C039.

Kao C039 jedan je od najspominjanijih svjedoka u predraspravnim materijalima Tužiteljstva, s kojim je u kontaktu od 1999.

General Vasiljević bio je načelnik Uprave za sigurnost bivše JNA u razdoblju 1991-1992. i kao dio vrha obavještajnog sustava Srbije i SR Jugoslavije trebao bi govoriti o izravnom nadzoru koji je nad službama sigurnosti vojske i policije imao Slobodan Milošević.

Također se najavljuje da će govoriti o diverzijama i sabotažama izvođenim po Hrvatskoj kako bi se stvorila atmosfera straha među hrvatskim Srbima.

General Vasiljević preuranjeno je umirovljen 8. svibnja 1992. i nakon toga uhićen i optužen ali je kasnije oslobođen optužbi.

Godine 1999. ponovo je aktiviran u Upravi za sigurnost VJ, a kasnije postaje savjetnik za sigurnost glavnog stožera VJ.

Tužitelj u procesu Geofrey Nice predočio je sudskom vijeću dva dokumenta sa svjedočenjem Vasiljevića, od kojih je jedan vezan hrvatski dio dokaznog postupka a drugi uz Kosovo. Uvođenje dokaza po iskazu generala Vasiljevića tužitelj izvodi potvrđivanjem odabranih navoda iz njegova pismenog svjedočenja.

Na početku svjedočenja, koje je u srijedu trajalo pola sata, Vasiljević je odgovarao na pitanja tužitelja o strukturi JNA i reorganizaciji provedenoj 1987. Također je govorio o lancu zapovijedanja od saveznog ministra obrane preko načelnika glavnog stožera oružanih snaga te o ulozi Teritorijalne obrane i njezinoj koordinaciji S JNA.

Vasiljević je svjedočio i o početku sukoba u Republici Hrvatskoj i o ulozi JNA, koja je po njegovim riječima u početku štitila samo blokirane vojarne da bi se u kolovozu i rujnu 1991. angažirala na ´zaštiti srpskog naroda Banije, Like i Korduna nakon napada ZNG´.

Vasiljević je svjedočio i o 19. sjednici Saveznog savjeta za zaštitu ustavnog poretka, održanoj 30. lipnja 1991., s temom sukoba u Sloveniji, kada je predsjedavajući Borisav Jović najavio ´novi cilj´. Joviću je rekao da nikoga ne treba prisiljavati na ostanak u Jugoslaviji, a JNA se treba povući iz Slovenije na nove granice, rekao je svjedok, dodajući da ´Jović nije rekao koje granice´.

Govorio je i o naoružavanju Srba u Hrvatskoj, rekavši kako je u početku iza toga stajao MUP Srbije, te da je s prve tri ture u Kninsku krajinu poslano lovačko oružje preko tvrtki Sport i Univerzal.

Nakon neuspješnog pokušaja razoružavanja ´paravojnih postrojbi´, poglavito razoružavanja Hrvata, u ožujku 1991. počelo je veće naoružavanje srpskih snaga u Kninskoj krajini i obuka dobrovoljačkih postojbi, rekao je svjedok.

Potvrdio je i poznavanje incidenta sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i dvojicom njegovih suradnika koji su u to vrijeme uhićeni u Dvoru na Uni s pošiljkom oružja. Rekao je da su nakon intervencije tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Srbije Radmila Bogdanovića kod njegova hrvatskog kolege Josipa Boljkovca oni oslobođeni i vraćeni u Srbiju.

Vasiljevićevo svjedočenje nastavlja se sutra a prema najavama moglo bi potrajati do kraja tjedna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara