General Korade završio davanje iskaza haaškim istražiteljima

GENERAL Ivan Korade završio je davanje iskaza haaškim istražiteljima o operaciji ´Oluja´, a o svome udjelu u njoj citirao je sve zapovjedi koje je izdao i koje su ´besprijekorno čiste´, rekao je u Zagrebu njegov odvjetnik.  

´Sve njegove zapovjedi na koje se pozvao i citirao ih gospodi (haaškim istražiteljima), besprijekorno su čiste i u svima upućuje niže časnike da postupaju u skladu sa Ženevskom konvencijom i s međunarodnim humanitarnim i ratnim pravom´, rekao je odvjetnik umirovljenoga generala Željko Olujić.

Olujić je od ministrice obrane Željke Antunović tražio da deklasificira svu relevantnu dokumentaciju i dobio je u nju uvid, ali je nije smio fotokopirati pa je Korade svoje zapovjedi citirao istražiteljima.

´Haaški istražitelji mogu ih dobiti na uvid u Ministarstvu obrane tim više što nama (...) iz Ureda za suradnju s Haaškim sudom nisu dali da izvršimo preslike pa ako haaško tužiteljstvo zatraži, Ministarstvo obrane bit će dužno te zapovjedi njima i dostaviti´, rekao je Željko Olujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Haaški su istražitelji pitali generala o incidentima nakon ´Oluje´, rekao je Olujić, i pozivali su se na iskaz generala Ivana Čermaka, ´da se on srami postupaka pojedinih hrvatskih vojnika i da su se zločini događali´.

General Korade je na to odgovorio da on o tome nema spoznaja i da ´sa Čermakom nije o tome kontaktirao, a ako su se incidenti i dogodili, svatko odgovara u zoni svoje zapovjedne odgovornosti´, dodao je odvjetnik.

Korade je za ´Oluje´ bio zapovjednik VII. gardijske brigade koja je prva ušla u Knin, a nakon nje ušla je i IV. brigada i pitanje ´Oluje´ za njega je tada bilo završeno, rekao je Olujić i objasnio da je poslije došao i vrhovni zapovjednik, tadašnji predsjednik države ´Franjo Tuđman i primio raport od osoba koje su za to bile ovlaštene, generala (Ante) Gotovine i (Rahima) Ademija´.

Razgovor o operacijama Medački džep i ´Bljesak´, po Olujićevim je riječima, bio kratak - Ivan Korade rekao je da u tim operacijama nije sudjelovao što su haaški istražitelji i prihvatili. Iako je bilo predviđeno da Korade koji je umirovljen 1997. s haaškim istražiteljima razgovara i u utorak, prema riječima njegova odvjetnika davanje iskaza je završeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara