General Stipetić još 31. prosinca predao dužnost generalu Luciću

GENERAL zbora Petar Stipetić umirovljen je s dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH u ponedjeljak, 30. prosinca, kada je i objavljeno (iz Ureda predsjednika Republike) da je izvanredno promaknut u stožernog generala s još 16 visokih časnika, a to je danas potvrdila i Služba za odnose s javnosti Ministarstva obrane.

Dužnost načelnika Glavnog stožera obavlja do službenog imenovanja na dužnost dosadašnji zamjenik načelnika Glavnog stožera general Josip Lucić što je i uobičajena zakonska procedura, ističu u MORH-u.

Na Staru godinu, 31. prosinca, obavljena je procedurom propisana primopredaja dužnosti između generala Stipetića i Lucića.

Zamjenika načelnika Glavnog stožera primio je sinoć i predsjednik Stjepan Mesić.

General Stipetić obavio je na Staru godinu i jednu od zadnjih obveza, potpisavši zapovijed o imenovanju na dužnost skupine visokih časnika na odgovorne položaje u Oružanim snagama, koje je prije nekoliko dana na te položaje imenovao predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić.

Po toj zapovijedi general Marijan Mareković imenovan je na dužnost zapovjednika Kopnene vojske, komodor Zdravko Kardum na dužnost zapovjednika Hrvatske ratne mornarice i na dužnost zapovjednika Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane brigadir Viktor Koprivnjak.

Također na druge odgovorne dužnosti u Oružanim snagama, poput zapovjednika korpusa, imenovani su visoki časnici a za zapovjednika Zapovjedništva za združenu izobrazbu i obuku imenovan je general Darko Grdić.

Budući da je general Mareković donedavna obavljao dužnost pomoćnika ministrice obrane za upravljanje ljudskim resursima, u MORH-u nisu znali reći kad će se na njegovo mjesto imenovati drugi čovjek i tko bi to mogao biti.

Unatoč najavama o javnosti informiranja o događajima u Glavnom stožeru i MORH-u, velikom zanimanju javnosti i potrebi civilnog nadzora nad sustavom obrane, što je i jedna od obveza Hrvatske pred ulazak u NATO, umirovljenje načelnika Glavnog stožera i primopredaja dužnosti prošlo je do danas, osim neslužbenih informacija u medijima, bez ikakve službene obavijesti iz Ministarstva obrane.

Inače i sama ministrica obrane Željka Antunović najavila je na božićnom domjenku MORH-a da će se pitanje mjesta načelnika Glavnog stožera riješiti do kraja 2002. jer general Stipetić, zbog navršenih 65 godina života, mora silom zakona u mirovinu kao i još desetak njegovih kolega visokih časnika Glavnog stožera.

Po pisanju nekih medija dio silom zakona umirovljenih časnika vrlo su nezadovoljni načinom i postupkom svojeg umirovljenja.

Na kadrovsku ´križaljku´ u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama reagirao je i predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ante Markov, rekavši da o svemu što se u sustavu obrane događa doznaje iz medija.

Odbor na nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku daje mišljenje o kandidatima za načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, a za izbor drugih kadrova, visokih časnika, u MORH-u nije nadležan i nema nikakvih ovlasti.

General Stipetić umirovljen je u činu stožernog generala i, po najavama iz medija, mogao bi ostvariti i pravo na povlaštenu mirovnu na temelju ukaza Predsjednika Republike.

Također po najavama u medijima i neslužbenim informacijama, general Stipetić trebao bi nastaviti rad u preustroju Hrvatske vojske i Oružanih snaga kao savjetnik u Uredu predsjednika.

Premijer Ivica Račan i Mesić u svojim izjavama u tijeku razgovora o novom načelniku Glavnog stožera u prosincu isticali su stručnost generala Stipetića i iskazali želju da on i dalje pridonosi preustroju hrvatskih Oružanih snaga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara