General upozorava Iran da ne podcjenjuje američku vojsku

VISOKI američki vojni zapovjednik upozorio je Iran i druge zemlje da dobro promisle prije nego im se učini da mogu kao slabost iskoristiti činjenicu da je američka vojska angažirana u dvjema velikim operacijama u Iraku i Afganistanu.

"Ne bih mogao shvatiti zašto bi Iranci željeli ići protiv nas na otvoren način što bi nas navelo da upotrijebimo našu zračnu i morsku silu protiv njih", rekao je general John Abizaid, zapovjednik Američkog središnjeg zapovjedništva u razgovoru za američki list USA Today od ponedjeljka.

Neki članovi američkog Kongresa izrazili su zabrinutost da SAD-u nedostaje vojnih snaga i da bi to moglo dovesti u iskušenje zemlje poput Irana i Sjeverne Koreje da povećaju terorističke aktivnosti i razviju oružje masovnog uništavanja.

Abizaid, zapovjednik za Afganistan i Irak, rekao je da bi svaka zemlja koja opaža američku vojnu slabost trebala dobro promisliti.

"Mi možemo stvoriti više vojne sile po četvornom centimetru nego itko drugi na Zemlji, i svi to znaju", rekao je Abizaid na povratku iz Afganistana u svoj stožer u Dohi u Kataru. "Ako razmotrite naše nuklearne mogućnosti, to bi trebalo svakome objasniti da nema sile koja se može vojno mjeriti sa Sjedinjenim Državama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SAD trenutno ima 138.000 vojnika u Iraku, 20.000 u Kuvajtu, 18.500 u Afganistanu i 1.300 u Africi za borbu protiv terorizma, kao i snage raspoređene u Japanu, Koreji, Njemačkoj i BiH.

Abizaid je rekao da nije potrebno dodatno ojačati vojne snage čak ni za pružanje sigurnosti tijekom izbora u Iraku 30. siječnja. On je rekao da će potreba za velikim raspoređivanjem snaga u inozemstvu opadati tijekom vremena dok iračke i afganistanske snage budu preuzimale zadaće u svojim zemljama.

"Ima dovoljno snaga za borbu protiv terorizma", rekao je Abizaid govoreći o američkim i stranim snagama i dodao da je navođenje drugih zemalja da daju svoje snage politički, a ne vojni problem te da zemlje moraju zaključiti da je ta borba vrijedna vođenja.

Abizaid je rekao da je zabrinut da bi politički nemiri u Ukrajini mogli navesti tu zemlju da povuče svoje snage iz Iraka.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara