Generali Mareković i Lucić odvojeno razgovarali s premijerom Račanom

GENERALI Josip Lucić i Marijan Mareković potvrdili su danas novinarima da su odvojeno razgovarali s premijerom Ivicom Račanom, no pojedinosti tih razgovora nisu iznosili.

Tvrde da se razgovor s premijerom svodio na stjecanje (premijerovog) osobnog dojma te da ne mogu reći kakve će odluke biti donijete oko Stipetićevog nasljednika.

Po neslužbenim informacijama Lucić i Mareković najozbiljniji su kandidati za novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga.

Kandidata za načelnika GS, po Zakonu o obrani, predlaže ministrica obrane, a njegovo imenovanje potpisom potvrđuje predsjednik države.

Na domjenku MORH-a zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Josip Lucić je izjavio da se današnji razgovor s premijerom svodio na stjecanje osobnog dojma, da ne može ništa unaprijed reći, kao ni kakve odluke mogu biti donijete.

Lucić kaže da mu premijer nije otvoreno rekao je li kandidat za načelnika Glavnog stožera.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera navodi da je premijer želio čuti njegova razmišljanja o procesu reformi. Informacije i dojam koji je stekao u razgovoru vjerojatno su mu potrebni kod donošenja odluke iz njegove nadležnosti, dodao je Lucić, čije se ime u medijima spominjalo među kandidatima za Stipetićeva nasljednika.

I pomoćnik ministrice obrane, general pukovnik Marijan Mareković rekao je da je s premijerom razgovarao samo da bi se upoznali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ne može, ističe, zaključiti kada bi premijer mogao donijeti odluku o imenovanju kandidata za načelnika Glavnog stožera.

Upitana kada bi se trebalo znati tko će nasljediti Stipetića, ministrica obrane Željka Antunović je odgovorila da ona i general Stipetić žele da se sve i formalno obavi do kraja godine.

´Ako novi načelnik neće zbog procedure biti postavljen do kraja godine a sadašnji načelnik ode, postoji i zamjenik načelnika. Osim toga general Stipetić je živ i zdrav i nadam se da će biti kraj mene još dugo vremena´, rekla je Antunović.

Napomenula je da osim mjesta načelnika Glavnog stožera u sustavu Oružanih snaga, postoji i niz važnih mjesta koja treba popuniti. Mogući kandidati za mjesto načelnika, ako to sada i ne budu, imaju i te kako važno i visoko pozicionirano mjesto u sustavu Oružanih snaga, rekla je ministrica dodajući da su interni razgovori vođeni u tom smjeru.

Taj bi proces, ističe, trebalo okončati i zbog kalkulacija u javnosti. Oni koji odlaze, trebaju otići pod što povoljnijim okolnostima, a jedan od razloga je i tko ostaje na kojoj ključnoj dužnosti kako bi se preustroj mogao nastaviti, rekla je.

Načelnik Glavnog stožera general Petar Stipetić tvrdi da njegovo, kao i umirovljenje drugih visokih časnika može u određenim trenucima poremetiti ritam funkcioniranja sustava.

Stipetić pritom kaže kako ne sumnja da će ljudi koji dođu raditi odgovorno i savjesno, te da poremećaja ne bi trebalo biti.

Kaže i kako je osobno očekivao da će Hrvatska na posljednjem NATO samitu u Pragu biti i formalno primljena u članstvo. Međutim to se nije dogodilo i ne bih rekao da je kriva vojska, krivce bih potražio izvan vojske, rekao je Stipetić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara