Genetski izmijenjena krv ubija stanice raka

KRV S izmijenjenim genetskim svojstvima može ubijati stanice raka, tvrde britanski znanstvenici.

Znanstvenici su izmijenili svojstva T-limfocita, najvažnijih stanica obrambenoga sustava, koje su u laboratorijskim pokusima uspješno napadale i uništavale stanice raka. I jedne i druge stanice uzete su od pacijenata s razvijenim rakom crijeva, piše New Scientist.

Učinkovitost novoga načina liječenja procijenit će se dodatnim pokusom na još 30 pacijenata oboljelih od raka crijeva čije bi provođenje trebalo započeti sljedeće godine. Od tih će pacijenata biti uzeti uzorci bijelih krvnih stanica koje će, nakon genetskih izmjena na njima, biti vraćene u njihov krvotok.

Stručnjaci procjenjuju da od raka crijeva u Europi i SAD-u svake godine oboli oko 300 tisuća osoba, a ta je vrsta raka u Velikoj Britaniji na drugome mjestu po smrtnosti jer od nje godišnje umire 16 tisuća osoba.

Imunološki sustav organizma djelotvorno se bori protiv mnogih bolesti jer prepoznaje bakterije ili viruse koji su mu strani. Budući da su stanice raka zapravo zloćudne stanice samoga organizma, imunološki ih sustav ne prepoznaje kao strano tijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Stanicama imunološkoga sustava dali smo opremu koja im je potrebna da prepoznaju, pronađu i unište stanice raka, a time se jača cijeli imunološki sustav", kaže Robert Hawkins, onkolog iz britanskoga Instituta Paterson za istraživanje raka koji je sudjelovao pri obavljanju pokusa.

Hawkins i njegovi kolege uzeli su uzorke krvi od 10 pacijenata s razvijenim oblikom raka crijeva i izdvojili T-limfocite. Zatim su genetski izmijenili te stanice kako bi nosile gen koji proizvodi antitijelo koje im omogućuje prepoznavanje nekih molekula na površini stanica raka crijeva.

To antitijelo omogućuje T-limfocitu da se veže na stanicu raka, a time se pokreće lančana reakcija kojom se T-limfocit pretvara u "stanicu ubojicu" koja zatim ubija stanice raka oslobađanjem perforina, tvari koja buši rupe u njihovim stijenkama. Osim toga, oslobađaju se i citokini koji pozivaju i ostale stanice imunološkog sustava da napadnu stanice raka.

Ovaj je način uspješno suzbio rak zbog umnožavanja T-limfocita. "Uzeli bismo oko 10 milijuna takvih stanica, umnožili ih do 10 milijardi, a zatim ih vratili u krvotok pacijenta", objasnio je Robert Hawkins.

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara