Genetski modificirani usjevi neće spriječiti glad u svijetu

NEMA dokaza koji bi potkrijepili tvrdnju da će genetski modificirani usjevi pridonijeti rješavanju problema gladi u svijetu, objavila je u srijedu britanska organizacija Action-Aid koja se protivi toj tehnologiji.

ActionAid tvrdi da su genetski modificirani usjevi pogodniji za potrebe velikih komercijalnih uzgajivača, ali ne postoje čvrsti dokazi da je njihov urod veći i da traže manje kemikalija.

U izvješću se ističe da genetski modificirani usjevi ne odgovaraju potrebama siromašnijih uzgajivača. Uz to, zbog razvoja tehnologije za proizvodnju sterilnog sjemena, seljaci više ne bi mogli čuvati sjeme nakon žetve.

Neki znanstvenici misle da tehnologija genetske modifikacije može nahraniti gladne u svijetu jer takve biljke daju bolji urod i otporne su na insekte, bolest i sušu. S druge strane, protivnici te tehnologije tvrde da bi modificirane biljke mogle promijeniti biološki sastav pojedinih područja križajući se s tradicionalnim vrstama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istraživanju se ističe da je manje od jedan posto svih istraživanja o genetski modificiranim usjevima usmjereno na siromašne. "Istraživanja u Africi, na primjer, fokusiraju se na usjeve za izvoz poput voća i duhana koji se uglavnom uzgajaju na velikim komercijalnim plantažama u Keniji, Južnoj Africi i Zimbabveu", stoji u izvješću.

Matthew Lockwood iz ActionAida kazao je da bi Velika Britanija, koja bi uskoro morala odlučiti hoće li komercijalno uzgajati genetski modificirane usjeve, trebala voditi računa o zemljama o razvoju i ne donijeti takvu odluku.

"Genetska modifikacija ne pruža čarobno rješenje gladi u svijetu. Siromašnima treba pristup zemlji, vodi, bolje ceste, obrazovanje i povoljniji krediti", rekao je.

ActionAidovo izvješće preporuča zaustavljanje komercijalizacije genetski modificiranih usjeva dok se ne obave istraživanja o njihovu utjecaju, pogotovo u siromašnim zemljama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara