Genovski nadbiskup: Radio Marija bere novac od vjernika

KARDINAL Trcisij Bertone optužio je Radio Marjiu da koristi Međugurje za propagandu kojom se od vjernika bere novac. Smatra da su pobornici hercegovačkog svetišta organizirani kao sekta - “međugorani”.

Bertone, koji se Međugorjem bavio godinama dok je bio tajnik nadležne Kongregacije za nauk vjere, u Raijevoj televizijskoj emisiji  “Porta a Porta” izrazio je skepticizam spram Međugorja, ali i spram Civtavecchije, piše Jutarnji list. Naime, ovim talijanskom mjestom se prije deset godina proširila priča da je krvavim suzama proplakao sadreni kip Gospe koji je donesen iz Međugorja. Analiza je pokazala da se radi o ljudskoj krvi, i to muškoj.

Dijecezansko povjerenstvo biskupije ustvrdilo je da za pojavu nema “racionalnog objašnjenja”, dok je tamošnji biskup Girolamo Grillo deset dana nakon nalaska krvi na kipu tvrdio da je “Madonnina” proplakala na njegovima rukama, ali novi tragovi nisu pronađeni.

O tragovima krvi koji su pronađeni postoji nekoliko objašnjenja, a po jednom od njih krv je nespretno nakapana na kip, tako da je tekla iz kapka, a ne iz oka.

Bertone smatra da se oko Međugorja događaju dva fenomena koja nemaju veze s vjerom: pobornici su organizirani kao sekta - “međugorani”, a Radio Marija koristi Međugorje za propagandu kojom se bere novac od vjernika.

Genovski nadbiskup tvrdi da je pretjerivanje kada se po crkvama dijele letci kojima se vjernici pozivaju na novo ukazanje 18. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Bertonea se okomio spomenuti biskup Grillot tvrdeći da je genovski nadbiskup nejasan te da on (Grillot) u svojim dokumentima govori o “neobjašnjivom”, a ne o “nadnaravnome”.

Polemika, u koju su se uključili još neki svećenici i biskupi, prerasla je u nacionalni skandal, tako da su se o njemu zadnjih dana raspisale talijanske novine.

“Kardinal je u pravu što se uhvatio Radija Marije, jer ona vodi udarnu propagandu, poput križarskog rata... Ako mladima preporučim prezervative, odmah me izvode pred crkveni sud, a ako oni rabe Gospu da traže novac – nikome ništa... To nije Marijin glas, jer iskorištava fanatizam, poput onih vračeva na televiziji koji zarađuju na tuđoj boli.” - rekao je don Andrea Gallo za list Corriere della Sera.

U raspravu se uključio i Vittorio Messori, Papin prijatelj i sugovornik, koji je upozorio Bertonea kako nije čudno da Gospin kip plače muške suze, jer je krv na križu prolio Isus.

Predsjednik katoličkog sindikata ACLI Luigi Bobba zapitao se kako vjerovati u ukazanje “koje se pojavljuje po prethodno zacrtanom rasporedu kao televizijska emisija”. Bobba je, čini se, zaboravio da su od Crkve priznata ukazanja u Fatimi također bila najavljivana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara