George Bush iznenadio svijet posjetom Bagdadu

George Bush iznenadio svijet posjetom Bagdadu

U NAJVEĆOJ tajnosti američki predsjednik George Bush posjetio je Bagdad.

Radi se o prvom posjetu nekog američkog predsjednika Iraku.

Čak i njegova Busheva  supruga Laura, i njegovi roditelji, bivši predsjednik George i Barbara Bush, bili su obaviješteni o posjetu tek nekoliko sati prije nego je otputovao.

Bijela kuća je prije Bushevog puta u Irak izdala lažno priopćenje kako će predsjednik dan provesti sa svojom obitelji na svom ranču u Teksasu.

Predsjednik Bush proveo je 2 sata i 32 minute u Iraku. U Bagdadu, u šatoru u zračnoj luci obratio se skupini od oko 600 američkih vojnika američke 81. zračnodesantne divizije i Prve oklopne divizije. Njegova pojava imala je sve elemente dobro režirane predstave.

Govoreći pred vojnicima posve iznenađenih njegovom posjetom, Bush je izjavio: "Vi branite američki narod, na čemu smo vam zahvalni."

"Pobjeđujete teroriste ovdje u Iraku zato da se protiv njih ne moramo boriti u vlastitoj zemlji" - izjavio je Bush, pa dodao: "Nismo prešli stotine milja, platili gorku cijenu ljudskih života, pobijedili surovog diktatora i oslobodili 25 milijuna ljudi da bi nas otjerala šačica ubojica i lopova."

Bushov put dolazi u vrijeme kada je Irak postao glavna predizborna tema u utrci za predsjednika i vjerojatno najveća prijetnja Bushu na izborima 2004., s američkim vojnicima koji dnevno ginu u toj zemlji i ogromnim troškovima okupacije i obnove kojima se ne vidi kraj.

Bushov posjet izveden je pod najstrožim mjerama sigurnosti u strahu od eventualnog napada u iznimno opasnom Bagdadu.

Bush je potajno prevezen s ranča u Crawfordu, u neoznačenom automobilu i bez uobičajene pratnje kolone automobila, u obližnju zračnu luku gdje se ukrcao u predsjednički zrakoplov Air Force One koristeći stražnji ulaz kako ga ne bi prepoznali aerodromski radnici. Zrakoplov je odletio pod izgovorom da ide na održavanje.

Predsjednik Bush je potom sletio u vojnu zrakoplovnu bazu Andrews u Marylandu pokraj Washingtona kako bi pokupio nekoliko savjetnika i četiri novinara i tv-snimatelje koji su prisegnuli da će čuvati tajnost puta. Nakon toga se skupina, zajedno s još pet fotografa i novinarom koji su išli s predsjednikom iz Teksasa ukrcala u drugi, identičan zrakoplov i odletjela u Bagdad gdje je sletjela na međunarodnu zračnu luku predvečer.

Bushov specijalno opremljeni Boeing 747 sletio je u bagdadsku zračnu luku pod punim mjerama opreza s ugašenim svjetlima.

"Bio sam u potpunosti spreman okrenuti ovu bebicu nazad, i vratiti se", ukoliko vijest o posjetu procuri prije slijetanja u Bagdadu, rekao je Bush novinarima u zrakoplovu.

On je kazao kako je bio najveći skeptik u tjednima tajnog planiranja putovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši planeri su radili kako bi odgovorili na svako pitanje", rekao je Bush. "Imao sam mnogo pitanja".

On se interesirao može li sigurno ući u Bagdad i otići iz njega. Također ga je zabrinjavalo hoće li njegov posjet bilo koga drugoga dovesti u opasnost, dovesti do reakcije neprijatelja i ugroziti nečiji tuđi život.

Tri sata prije slijetanja u Bagdad Bush je ponovno od tajne službe dobio uvjeravanja da je tajna putovanja sačuvana. Amerikanci i novinari vjerovali su da je on s obitelji na blagdanskoj večeri.

Predsjednikovi savjetnici rekli su kako je Bush došao na ideju da putuje u Bagdad prije pet ili šest tjedana, i da je o tome u srijedu obavijestio samo potpredsjednika Dicka Cheneya, šefa stožera Bijele kuće Andrewa Carda i savjetnicu za nacionalnu sigurnost Condoleezzu Rice.

Vijest o Bushovu putu nije objavljena sve dok nije poletio za Sjedinjene Države kada je novinarima dopušteno da pošalju prve izvještaje.

Tijekom leta tajna je skoro bila otkrivena kada je pilot zrakoplova British Airwaysa opazio predsjednički zrakoplov i zapitao radio vezom: "Jesam li upravo vidio Air Force One?" Nakon nekoliko trenutaka tišine ppredsjednikov pilot pukovnik Mark Tillman je odgovorio "Gulf Stream Five", navodeći da se radi o znatno manjem zrakoplovu.

Američki upravitelj Iraka Paul Bremer, pretvarajući se da počinje čitati predsjednikovu poruku za Dan zahvalnosti, rekao je da protokol zahtijeva da je pročita najviši nazočni dužnosnik. "Ima li netko tamo iza viši od mene?", upitao je potom.

Nakon toga se iza zavjese pojavio Bush praćen ovacijama iznenađenih i oduševljenih vojnika.

Rekavši da je došao pogledati ima li što za pojesti Bush je potom kazao kako ne može zamisliti bolje društvo za Dan zahvalnosti.

Američki predsjednik obećao je da će Sjedinjene Države ostati u Iraku "sve dok se posao ne završi".

Nakon govora Bush je u jakni s oznakama Prve oklopne divizije stao u red za hranu i pomogao u podjeli porcija slatkog krumpira i kukuruza vojnicima te pozirao s pečenim puranom na pladnju.

George W. Bush vratio se u petak u Sjedinjene Države. Predsjednički zrakoplov sletio je u Washington oko ponoći po lokalnom vremenu odakle će nastaviti put i prevesti Busha u Teksas.

Zanimljivo je da je otac aktualnog predsjednika, George Bush, posjetio američke vojnike 1990. u Kuvajtu baš na Dan zahvalnosti.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara